A fejlesztési segélyek nem képesek tartósan mérsékelni az illegális migrációt – derült ki a kieli gazdasági kutatóintézet (IfW Kiel) tanulmányából. A kutatóintézet arra a megállapításra jutott, hogy a fejlesztési segélyek mindössze átmenetileg képesek csökkenteni a menedékkérők számát, továbbá a világ legingatagabb országaiban erre a célra teljességgel hatástalanok.

Crowd,Of,People,As,Background,And,Flag,Of,Germany
Az új tanulmány megcáfolta a politikában széles körben elterjedt egyik feltételezést.
Fotó: Shutterstock

Moritz Schularick, az IfW elnöke szerint a migránsok növekvő száma miatt szinte naponta vitatnak meg új javaslatokat az illegális bevándorlás megfékezésére. Mint mondta, kutatóintézete szakemberei most új adatokkal próbálták vizsgálni a fejlesztési segélyek hatását a migrációra, és ezzel megcáfolták a politikában széles körben elterjedt egyik feltételezést.

Hozzátette: az utóbbi években Európa és az Egyesült Államok is dollár-, illetve eurómilliárdokat adott ki, hogy fejlesztési segélyek révén fékezze a szegényebb országok felől a migrációt. Az ötlet viszonylag egyszerű: a fejlesztési segélyeknek kell az illegális migráció kiváltó okait – a szegénységet, a hiányzó társadalmi esélyeket és a bizonytalanságot – mérsékelniük. A felvetés szerint a jobb helybéli életkörülményekkel a kivándorlás kevésbé lenne vonzó.

Schularick szerint a tanulmány eredményei viszont azt mutatják, hogy csakis a fejlesztési segélyek irreálisan magas emelésével lehetne elejét venni az illegális migráció nagy részének. A fejlesztési segélyek hatása az illegális migrációra ezért nem csodaszer, ahogy azt a politikai döntéshozók állítják vagy remélik, és ezért nem szabad ezt túlbecsülni. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy idővel a fejlesztési segélyek a rendezett migráció növekedéséhez vezetnek munkavállalási, tanulmányi vagy családi célból.

Lampedusán keresztül jutott be Európába a brüsszeli merénylő

A tunéziai férfi, aki Brüsszelben agyonlőtt két svéd szurkolót, 2011-ben Lampedusára érkezett illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személynek jelölte őt – közölte a római belügyminisztérium. 2016-ban a terrorellenes nyomozóigazgatóság Bolognában azonosította, és radikális nézetei miatt megfigyelés alá helyezte az olasz titkosszolgálat is, miután a férfi nyilvánosságra hozta, hogy csatlakozni akar a dzsihádhoz, az iszlamista terrorszervezetek harcához.