Közélet

Egyiptom azzal fenyegetőzik, hogy egymillió palesztin menekültet indít útnak Európába

A Nyugat sürgeti Egyiptomot, hogy engedje be a Gázából menekülő palesztinokat, mielőtt katasztrófa történik. Több százezer embernek kellett elhagyni az otthonát Gázában az izraeli megtorló csapások miatt. A Hamász támadása után humanitárius krízis alakul ki éppen ebben az övezetben, viszont Egyiptom nem kockáztatja meg, hogy befogadjon egymillió palesztint.

Az izraeli háború egyre nagyobb humanitárius válságot okoz a Közel-Keleten. Több százezer palesztin hagyta már el az otthonát Gáza északi részén és indult el Egyiptom irányába, hogy elmeneküljenek a harcok elől. Mivel Izrael mellett Egyiptom az egyetlen ország, ami határos Gázával, így a menekültáradat most teljes súlyával nehezedik az országra.

Smoke billows after an Israeli airstrike at the Rafah refugee camp, in the southern Gaza Strip on October 17, 2023. Relief convoys which have been waiting for days in Egypt were on October 17, headed towards the Rafah border crossing with the besieged Palestinian enclave of Gaza, aid officials said. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Izrael lebombázott egy menekülttábort Rafah városnál. Egyiptom továbbra sem nyitja meg a palesztinok előtt a rafahi határátkelőt, mivel nem akarja humanitárius válságba sodorni saját magát.
Fotó: AFP

Korábban az Egyesült Államok megpróbálta rábeszélni Kairót, hogy nyissa meg a rafahi határátkelőt a külföldi állampolgárok előtt, azonban a hírre annyian sereglettek Rafah városba, hogy Egyiptom végül meghátrált és nem engedett át senkit a határon. Az ország attól tart, hogy a menekülő palesztinok áradata felboríthatja a belső stabilitást, illetve túlságosan megterhelné az ellátórendszert.

Kairó közölte, hogy kész átengedni a humanitárius segélyt Gázába, de senkit nem fogad be a háborús zónából

írta meg a Financial Times.

Az egyiptomi külügyminiszter, Sameh Shoukry hétfőn arról beszélt, hogy a palesztinok kitelepítése Gázából semmire sem lesz megoldás.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő azonban ennél sokkal keményebb hangot ütött meg a menekültekkel kapcsolatban.

Azt akarják, hogy fogadjunk be egymillió palesztint? Nos, ha ezek az emberek átlépik a határunkat, azzal a lendülettel küldjük is tovább őket Európába. Önök annyira törődnek az emberi jogokkal, hát törődjenek a gázai menekültekkel is

– mondta az egyiptomi politikus egy zárt megbeszélésen.

Az Egyiptomra nehezedő migrációs nyomás egyre fokozódni fog, ahogy Izrael folytatja az offenzívát Gázában. Ráadásul Tel-Aviv blokkolja az áram-, víz- és áruszállítást a területre, amivel még nagyobb válságba taszítják a palesztin lakosságot.

 

izraeli háború Izrael Gáza menekült Egyiptom
Kapcsolódó cikkek