Közélet

Németország hatalmas hibát követett el, amikor beengedte az arab bevándorlók tömegeit – véli Kissinger

A Hamász Izrael ellen indított támadása megmozgatta a németországi arab közösséget. Bevándorlók tömegei vonultak utcára, és ünnepelték, hogy a terrorszervezet több ezer rakétát lőtt ki a zsidó államra, miközben harcosai civileket gyilkoltak az ország egyes területein. A volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger szerint Németország súlyos hibát követett el, amikor ezeket az embereket befogadta.

Németország túl sok külföldit engedett be a területére az elmúlt években, ez pedig hatalmas hiba volt – mondta az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Henry Kissinger. Az egykori vezető diplomata azzal kapcsolatban fogalmazta meg aggodalmát, hogy a Hamász Izrael elleni támadását bevándorlók tömegei ünnepelték Berlin utcáin.

Celebration of the 100th birthday of former US Secretary of State Kissinger
Henry Kissinger szerint aggasztó, hogy Berlin utcáin arab bevándorlók tömegei ünnepelték Izrael megtámdását.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Súlyos hiba volt ennyi teljesen eltérő kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni. Ez bármelyik ország számára elviselhetetlen társadalmi nyomást jelentene, ez pedig most a németeknél is kiütközött

– mondta egy interjúban a százéves Kissinger. A német származású holokauszttúlélő Kissinger azt mondta, fájdalmas volt látni, hogy Berlinben arabok tömegei ünneplik Izrael megtámadását – írta meg a Politico.

A NATO-főtitkár arra kéri Izraelt, hogy türtőztesse magát, és csak arányos mértékű legyen a megtorlás

Önmérsékletet kér Izraeltől a NATO-főtitkár a Hamász támadására adott megtorló csapások miatt. Jens Stoltenberg szerint Izraelnek joga van megvédeni magát, de az ártatlan civileket meg kell kímélnie.

Szombat délelőtt kezdődött a konfliktus, amikor a Hamász terrorszervezet teljesen váratlanul csapott le Izraelre. Több ezer rakétát zúdítottak az országra a Gázai övezetből, miközben harcosaik siklóernyőkkel hatoltak be Izraelbe több ponton. A támadásban több mint 1200 izraeli vesztette életét, közülük több mint ezren civilek. Többtucatnyi embert a Hamász tagjai elhurcoltak, és túszként tartanak fogva. Izrael azóta összeszedte magát a kezdeti sokkból, és elkezdődött a megtorlás a támadásért. Ennek keretében 75 éve a legnagyobb megtorló hadjáratot indította el Izrael Gáza ellen, több száz palesztint legyilkolva.

Kissinger szerint a Hamász nyílt agresszióját nem lehet büntetlenül hagyni, de arra vigyázni kell, hogy ne alakuljon ki egy több nemzetre kiterjedő háború.

Fennáll a veszélye, hogy a közel-keleti konfliktus eszkalálódik, és az izraeli megtorlásra válaszul más arab országok is beszállnak a harcba

– mondta a volt diplomata. Példának az 1973-as jom kippuri háborút hozta fel, amikor egy Egyiptom vezette koalíció támadta meg Izraelt. Kissinger szerint, ha Izrael mértéktelen hadjáratba kezd a Hamász ellen, akkor a terrorszervezetnek nem lesz más lehetősége, mint belerángatni a konfliktusba az egész arab világot. Ha ez megtörténik, akkor elveszik a remény a béketárgyalásokra a Közel-Keleten. A volt külügyminiszter szerint annak a lehetősége is fennáll, hogy Izrael megtámadja Iránt, ha kiderült, hogy Teheránnak köze volt a Hamász akciójához. Ezt egyelőre mindenki tagadja.

Az, hogy egyszerre zajlik két olyan konfliktus, mint az orosz–ukrán, illetve az izraeli háború, alapvetően ássa alá a jelenleg ismert nemzetközi rendszert – véli Kissinger.

 

Kissinger izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek