Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnapi rekordokról szóló összefoglalója szerint Péren, a repülőtéren a leghűvösebb órákban sem csökkent a hőmérséklet 19,5 Celsius-fok alá, ezzel megdőlt az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Korábban ezen a napon Szeged belterületén 15,9 fokot mértek, még 2019-ben. Megdőlt a legmagasabb maximum-hőmérséklet országos napi rekordja is: Tiszaalpáron 30,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez jócskán meghaladja a korábbi 26,9 fokos rekordot, amit Adonyban mértek 2019-ben.

People,Visiting,Historical,Buildings,In,Budapest.,Vajdahunyad,Castle,,A,Castle
Lekerültek a kabátok tegnap.
Fotó: Shutterstock


A fővárosban a délkeleti szél három új rekordot hozott: a János-hegyen 78 kilométer/órás (21,6 méter/secundum) széllökést mértek, ezzel 

megdőlt a napi legnagyobb széllökés fővárosi rekordja. 

Korábban 2021-ben 21 m/s-ot mértek ezen a napon a János-hegyen.

Szintén a János-hegyen dőlt meg a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja: mindössze 13,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekorder Budapest Zugliget volt, ahol 2019-ben 13,5 fokot mértek.

A múlté lett a fővárosi korábbi legmagasabb maximum-hőmérséklet napi rekordja is: Budapest Pestszentlőrincen 27,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, így már ez az új csúcs. Korábban ezen a napon 2019-ben Budapest belterületén 25,6 fokot mértek.

Az északi és a déli féltekén is sorra dőlnek meg a melegrekordok

Japánban a nyár, Ausztráliában a tél nem volt még soha olyan forró, mint az idén.