Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Politikai Közösség granadai találkozóján váltott pár szót Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az Európai Uniós intézmények vezetőit hívta meg az Európai Politikai Közösség granadai csúcstalálkozójának a tanácskozására. 

Az ukrán elnök a beszédében kiemelte, hogy a közelgő télen további hadműveletekre kell felkészülniük az országát támadó Oroszország részéről, és a védekezés lehetőségeiről is tárgyalni kíván partnereivel. Hozzátette, hogy Moszkva nem csupán a frontokon támadja Ukrajnát, hanem például hamis információk terjesztésével is. A találkozó kezdetén felszólalva arra kérte a résztvevőket, hogy támogassák Kijevet abban: ne az ukrán létesítmények heverjenek romokban, hanem Vlagyimir „Putyin orosz elnök törekvései”.

Zelenszkij további katonai támogatást is kért a résztvevőktől, külön hangoztatva a légvédelem megerősítésének szükségességét. Elmondta, hogy a leginkább fenyegetett körzetekben az orosz támadások a mindennapi életet is megkeserítik, a diákok például aluljárókban kényszerülnek tanulni a rakéták által fenyegetett iskolák helyett.