Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

This pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin meeting with Hungarian Prime Minister Viktor Orban on the sidelines of the Third Belt and Road Forum in Beijing on October 17, 2023. (Photo by Grigory SYSOYEV / POOL / AFP)
Fotó: Grigory Sysoyev / AFP

A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan.

Tegnap még úgy volt, hogy nem találkozik egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Orbán Viktor és a magyar kormány több tagja is Pekingbe utazott, akárcsak az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. Sok találgatás volt azzal kapcsolatban, hogy a vezetők kihasználják-e az alkalmat, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek.

A Kreml szóvivője október 16-án azt közölte, hogy nem terveznek kétoldalú találkozót Kínában az orosz elnök és a magyar miniszterelnök között.

Dmitrij Peszkov közleményével ellentétben Orbán és Putyin mégis találkozott és tárgyalt a kétnapos Egy övezet, egy út nemzetközi találkozón.