Közélet

Orbán Viktor: nem kaptam megnyugtató választ Vlagyimir Putyintól

Orbán Viktor szerint Magyarországnak az a fontos, hogy a háború ellenére is fenn lehessen tartani a magyar–orosz együttműködést.

Friss videoójában Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy sűrű nap van mögötte: délelőtt Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt a magyar–kínai kapcsolatokról, délután pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

This pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin meeting with Hungarian Prime Minister Viktor Orban on the sidelines of the Third Belt and Road Forum in Beijing on October 17, 2023. (Photo by Grigory SYSOYEV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

„Európában ma mindenkit egy kérdés foglalkoztat: lesz-e tűzszünet Ukrajnában? Nekünk, magyaroknak és egész Európának az volna a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a háborúnak. 

A válasz, amit az orosz elnöktől kaptam, a legkevésbé sem volt megnyugtató. Ennek tudatában kell alakítani a következő hónapokban Magyarország lépéseit” 

– fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, hogy Magyarországnak az a fontos, hogy a háború ellenére is fenn lehessen tartani a magyar–orosz együttműködést az energia és egyéb gazdasági kérdések területén. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, pedig a Kreml szóvivője a találkozó előtt egy nappal azt közölte, hogy a magyar kormányfővel nem terveznek kétoldalú találkozót Kínában. Putyin úgy fogalmazott a találkozón, hogy 

nagyon fontos volt, hogy eszmét cseréljen a magyar kormányfővel a világ és Európa helyzetéről.

 

Peking Orbán Viktor orosz-ukrán háború Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek