Közélet

Riasztó hír az izraeli háborúból: evakuálják a lakosságot a Gázai övezet határán

Minden lakost 24 órán belül evakuálnak a Gázai övezettel szomszédos területen – jelentette be a hadsereg. Szóvivőjét megkérdezték, alkalmazzák-e az Izraelben tetőkopogtatásként ismert katonai figyelmeztetést a gázai lakosságnál, hogy komoly bombázás következik, de nem adott világos választ.

Izrael 24 órán belül evakuál minden lakost a Gázai övezettel szomszédos városokból – jelentette be a Haaretz szerint vasárnap reggel Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Sebesülteket szállítanak kórházba mentőautók az izraeli Szderót városnál 2023. október 7-én, miután a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre.  MTI / EPA / Atef Szafadi

Hagari azt is elmondta, hogy folytatódnak a harcok a déli Kfar Aza kibucban, ahol a katonák a Hamász militáns szervezet által ejtett túszok kiszabadításáért harcolnak. A szóvivő szerint az izraeli hadsereg már több mint 400 palesztin militánst ölt meg a támadók közül, és több tucat foglyot ejtett. 

Az Izrael ellen szombat reggel váratlanul indult támadás után válaszul az izraeli légierő erős csapásokat mért a palesztinok ellenőrizte Gázára, többek közt a Hamász irodáit is magában foglaló, 14 emeletes toronyházra. Folyik a találgatás, vajon megindul-e a támadás Gáza ellen a földön is.

A szóvivőt megkérdezték, a hadsereg alkalmazza-e az Izraelben tetőkopogtatás néven ismert figyelmeztetést a gázai lakosságnál, amit korábbi gázai műveletei során már megtett. Ilyenkor a célba vett épületek lakóit előre figyelmeztetik a későbbi légicsapásokra, akár telefonon, akár kisebb, nem robbanó lőszer tetőkre szórásával. Hagari nem kívánt világos választ adni a kérdésre.

Szintén a Haaretz számolt be arról, hogy az izraeli rendőrség közlése szerint harminc rendőrt öltek meg a háború első napján. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a Gázai övezetben eddig 313 embert öltek meg a harcokban, és 1990 sérült meg. Hasonló a sérültek száma az izraeli oldalon, az egészségügyi minisztérium szerint 1864 embert szállítottak kórházba, 19-et kritikus, 326-ot súlyos állapotban.

Hosszú, nehéz háborúra számít Izrael, és már beszállt a libanoni Hezbollah is

Már biztos, hogy nem egynapos háborút hozott Izraelnek az 50 évvel ezelőtti jom kippuri háború évfordulójára időzített támadás. A harcok vasárnap tovább folynak, a miniszterelnök „hosszú és nehéz háborúra” számít, és bekapcsolódott a harcokba a libanoni Hezbollah szervezet is.

 

 

Haaretz izraeli háború gáza övezet Hamász izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek