Közélet

Szijjártó Péter bejelentette: van egy ötödik magyar túsz a Hamásznál, de nincs halálos áldozat

A külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt osztott meg új információkat a Hamász által elrabolt magyarokról.

Újabb magyar állampolgárságú túszról tájékoztatott Szijjártó Péter. Ő már az ötödik magyar, akit a Hamász fogva tart, miután elrabolták őket Izrael területéről.

A youth rides a bicycle past wrecked cars in the aftermath of Israeli bombing in Rafah in the southern Gaza Strip on October 28, 2023. Since the October 7 Hamas attack on Israel, the health ministry in the Palestinian enclave said more than 7,300 Palestinians have been killed by Israel's relentless retaliatory bombardments, mainly civilians and many of them children. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: Said Khatib / AFP
Szijjártó Péter
Szijjártó Péter újabb magyar, a Hamász fogságában lévő magyar túszt jelentett be. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A Hvg.hu tudósítása szerint a külgazdasági és külügyminiszter a Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt számolt be a friss fejleményekről. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az ötödik túszról az egyik hozzátartozó értesítette a tárcáját.

Az eddig is ismert volt, hogy négy magyar állampolgárt a gázai terrorszervezet túszul ejtett az október 7-i izraeli vérontás során. Erről a külügyminisztérium még október 27-én adott tájékoztatást. Közülük ketten még gyermekek, a 15 éves Dafna és a 8 éves Ella. A most bejelentett ötödik magyar állampolgárságú túsz felnőtt.

Ugyancsak fontos, hogy Szijjártó Péter határozottan cáfolta a Hetek értesülését, amely szerint egy magyar áldozata biztosan van a terrornak. „Akiről a sajtó magyarként írt, valójában csak magyar felmenőkkel bírt, viszont ő maga nem volt magyar állampolgár” – írja a lap.

A külügyminiszter röviden beszélt arról a 15 magyarról is, akik jelenleg a Gázai övezetben tartózkodnak. Velük utoljára tegnap, hétfőn léptek kapcsolatba. Közölte azt is, hogy az egyiptomi külügyminiszterrel megállapodás született, így jogi akadálya nincs, hogy amikor lehetőség nyílik, a Gázában lévő magyarok Egyiptom felé el tudják hagyni az övezetet.

 

izraeli háború túsz Szijjártó Péter Hamász terrortámadás
Kapcsolódó cikkek