Fél éven át a neki járó segély tízszeresét utalták egy 33 éves battonyai nőnek, aki el is költötte a pénzt. A dél-békési kisvárosban élő nő 2019 óta részesült a gyermekek otthongondozási díja (gyod) elnevezésű ellátásban. A Békés Vármegyei Kormányhivatal Mezőkovácsházi Járási Hivatala 2022 januárjában tájékoztatta a nőt az ellátás havi összegének változásáról, amely így havi bruttó 171 500, azaz nettó 154 ezer forint lett. Azonban történt egy vaskos elírás: a nőnek jogosan járó gyermekgondozási díj összegét a kormányhivatal tévesen rögzítette, és így a jogszerűen járó díj tízszeresét, havonta több mint másfél millió forintot utalt ki neki 2022 januárja és júniusa között – számolt be a történetről a Magyar Narancs.

The,Forint,Is,The,Currency,Of,Hungary.
Fotó: Shutterstock

A hiba következtében a battonyai nő hét hónap leforgása alatt csaknem 10 millió forintot vett fel jogosulatlanul, ám ezt a tévedést nem jelezte a hivatalnak. Az ügyben vádemelés is született, mivel a Békés Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint ezzel a magatartásával a kormányhivatalt tévedésben tartotta annak érdekében, hogy havonta a jogosulatlan juttatás összegét megkapja,

így több mint 9,7 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a Magyar Államnak.

A nyomozás során megállapították, hogy a nő a tévedésből kapott összeget a saját szükségleteire fordította. A folyósító szerv kötelezte a terheltet, hogy fizesse vissza a jogalap nélkül felvett ellátást és annak kamatait is.

A Gyulai Járási Ügyészség vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt, és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a 33 éves, büntetlen előéletű nővel szemben.