Újra a bankszövetséggel egyeztetett Nagy Márton: november 2-től 11,5 százalékra csökken az önkéntes kamatplafon mértéke a vállalkozói forgóeszközök esetében. Nagy Márton javaslatára és a bankszövetség támogatása mellett a kereskedelmi bankok 2023. október 9-től önkéntes kamatplafont alkalmaznak. Az önkéntes kamatplafon – a lényegesen kedvezőbb feltételek okán – a vállalkozások és a családok számára több millió forintos megtakarítást jelenthet – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Business,Women,Calculate,Benefit,,Spreadsheets,,Graph,Financial,Development,,Bank,Accounts,
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerrint a mai megbeszélés alkalmával a felek áttekintették az elmúlt hetek tapasztalatait. Megállapították, hogy az önkéntes kamatplafon bevezetését a piaci szereplők kedvezően fogadták, így érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon újra beindulhasson a piaci alapú hitelezés – ezzel is támogatva a helyreállítását. 

A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybank kamatdöntése kapcsán kiemelte, hogy a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére és a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére – a kormány vállalásának megfelelően – akkor nyílik lehetőség, ha a egy számjegyűre csökken.

A jegybanki alapkamat csökkentése szükségessé tette az önkéntes kamatplafon felülvizsgálatát, így a felek abban állapodtak meg, hogy november 2-től az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetében az önkéntes kamatplafon mértéke 12 százalékról 11,5 százalékra csökken, míg a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) továbbra is maximálisan 8,5 százalékos THM-szinten érhetők el az ügyfelek számára. Az utóbbi mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során csökkenhet.
Az előzetesen megállapított menetrendnek megfelelően megkezdődött a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása. 

A javaslatok kapcsán a miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság versenyképességének megőrzéséhez kettős transzformációra van szükség, azaz a vállalkozásoknak, gazdasági szereplőknek nem csak a zöldátállást, hanem a digitalizációt is végre kell hajtaniuk. Ehhez jókora lökést adhat a banki ügyintézési folyamatok digitalizációja, valamint például a fintech megoldások és a mesterséges intelligencia alkalmazása. Ezeket a lehetőségeket – tekintettel arra, hogy tetemes növekedési potenciált hordoznak – minél erőteljesebben ki kell aknázni. Ezért a banki digitalizációs törekvésekkel a minisztérium egyetért.

Október 1-jén a kereskedelmi bankok megkezdhették a lakossági tájékoztatólevelek kiküldését. Nagy Márton hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a lakosság minél hamarabb kézbe vehesse és tanulmányozhassa a megtakarításának értékmegőrzését segítő információkat.

Mindemellett a miniszter tájékoztatást adott a bankszövetség képviselői számára a kormány legújabb családtámogatási döntéséről, a Pluszról. Arra kérte a kereskedelmi bankokat, hogy ahogy eddig, továbbra is aktívan működjenek közre a családok otthonteremtésében.
Az egyeztetések a jövőben is folyamatosak lesznek – olvasható a közleményben.