Közélet

Újabb katonai segélycsomagot kap Ukrajna a svédektől

Összesen már 14 segélyszállítmány érkezett az északi országokból. A csomag összértéke 199 millió dollár.

Svédország 2,2 milliárd korona (199 millió dollár) értékű új katonai segélycsomagot küld Ukrajnának. A szállítmány főként lőszert és a korábban adományozott rendszerek pótalkatrészeit tartalmazza – írja a Reuters.

SWEDEN DEFENCE PRESSER
Sweden's Defense Minister Pal Jonson during a press conference at the Norrbotten Regiment  I19 in Boden Sweden, 24 February 2023, in connection with the first anniversary of the Russian invasion of Ukraine. Additional support for Ukraine was presented.
Photo: Andreas Sjolin / TT / code 10510 (Photo by Andreas Sjölin / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: AFP

Pal Jonson, a svéd védelmi miniszter pénteki bejelentésében közölte, hogy az új segélycsomag már a 14. szállítmány lesz, amelyet Svédország Ukrajna segítésére küld.

Ezzel együtt összesen az északi országok 22 milliárd svéd korona értékű segélyt nyújtottak már Ukrajnának. 

Jonson a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány hivatalosan is megbízta a fegyveres erőket annak elemzésével, hogy Svédország képes lesz-e Jas Gripen vadászgépeket küldeni Ukrajnába.

A szlovák köztársasági elnök csütörtökön jelentette be, hogy Szlovákia nem szállít több fegyvert az ukránoknak, ugyanis ez szembemegy Robert Fico új kormányának elképzeléseivel.

Joe Biden újabb több százmilliós támogatást jelentett be Ukrajnának

Egy 325 millió dolláros újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára Joe Biden amerikai elnök. A csomag többek között légvédelmi rendszereket és tüzérségi lőszereket tartalmaz, de a Kijev által kért ATACMS-rakéták, melyek hatótávolsága 300 kilométerig terjed, nincsenek benne.

 

Ukrajna katonai segélycsomag Svédország orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek