Az orosz fegyveres erők 16 támadást vertek vissza a front négy szakaszán, amelyekben összesen 580 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – közölte a szerdán kiadott hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az ukrán támadások közül 13-at a kupjanszki irányban hajtottak végre, és a legjelentősebb emberveszteséget, 170 főt a dél-donyecki frontszakaszon szenvedték el. 

Flag,Of,Russia,On,Military,Uniform.,Army,,Troops,,Soldiers.,Collage.
Hónapok óta alig változik a front.
Fotó: Shutterstock

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két vezetési és megfigyelőpontot, a légierő egy lőszerraktárát, három harckocsit, egy amerikai M113-es páncélozott személyszállító járművet, kilenc páncélozott harcjárművet, négy HIMARS-rakétát, egy JDAM irányított légibombát, valamint egy tengeri és 51 légi drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta több mint 8 ezer drónt, valamint 6800-nál több tüzérségi löveget és aknavetőt veszítettek. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Szevasztopolban este légiriadót rendeltek el.

A Donyecki Népköztársaság nevű, vitatott státuszú entitás legfelsőbb bírósága közölte, hogy 16-tól 22 évig terjedő szabadságvesztésre ítélt hét volt ukrán tengerészgyalogost a hadifoglyokkal és civilekkel szembeni kegyetlen bánásmód miatt.

Kijev végre megkapta, amire vágyott: az USA titokban szállított rakétarendszert Ukrajnának

A legnagyobb titoktartás közepette szállított le fejlett rakétarendszereket az Egyesült Államok Ukrajnának. Az ATACMS-ek hatótávja 165–300 kilométer, ami lehetővé teszi az ukrán seregnek, hogy a front mögötti orosz állásokat is könnyen eltalálja. Az USA azt követően ismerte el a fegyverek átadását, hogy kijevi források már nyilvánosságra hozták a sikeres rakétatámadásokat.