Közélet

Kijev végre megkapta, amire vágyott: az USA titokban szállított rakétarendszert Ukrajnának

A legnagyobb titoktartás közepette szállított le fejlett rakétarendszereket az Egyesült Államok Ukrajnának. Az ATACMS-ek hatótávja 165–300 kilométer, ami lehetővé teszi az ukrán seregnek, hogy a front mögötti orosz állásokat is könnyen eltalálja. Az USA azt követően ismerte el a fegyverek átadását, hogy kijevi források már nyilvánosságra hozták a sikeres rakétatámadásokat.

Az Egyesült Államok húsz katonai harcászati rakétarendszert (ATACMS) szállított le Ukrajnának a legnagyobb titoktartás közepette – írta meg a The New York Times nyugati forrásokra hivatkozva.

attacmsusa
Az ATACMS rakétarendszerrel az ukránok sikeresen megtámadtak több orosz katonai repülőteret.
Fotó: AFP (illusztráció)

A lap szerint a szállítást azért tartották titokban, hogy Oroszország ne támadhassa meg a konvojt, mielőtt az az ukránok kezébe kerül. Annak érdekében, hogy a fejlett rakétarendszerrel váratlan csapást mérhessenek az oroszokra a szállítás tényéről sem tájékoztattak előzetesen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú ideje kampányolt azért, hogy az Egyesült Államok átadja ezt a rakétarendszert. Az ATACMS hatótávolsága elegendő ahhoz, hogy Kijev mélyen belőhessen vele a front mögé, és ott csapjon le az oroszokra, ahol nem számítanak rá. A Fehér Ház annyi kikötéssel adta át a rakétarendszereket az ukrán hadseregnek, hogy azokkal nem támadhatnak Oroszország területén lévő célpontokra.

Az USA azután ismerte el az ATACMS-ek átadását, hogy az ukrán erők egy jelentésben megemlítették, hogy bevetették a fegyvert. Az ukrán hadsereg közlése szerint ezekkel a rakétákkal támadták meg a bergyanszki, valamint egy Luhanszk megyei repülőteret. Kijevi források szerint kilenc orosz helikoptert, egy légvédelmi rendszert, valamint egy lőszerraktárat sikerült megsemmisíteniük.

Úgy gondoljuk, hogy az ATACMS-ek jelentős lökést adnak Ukrajna harctéri képességeinek

– mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adrienne Watson.

A rakétarendszerek hatótávolsága 165 kilométer. Az újabb típusú ATACMS-ek viszont akár 300 kilométerre is képesek ellőni. A Politico arról írt, hogy ezeknek a fegyvereknek az átadásáról még augusztusban született döntés, és szeptemberben szállították le őket.

 

Ukrajna ATACMS Kijev ukrán hadsereg orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek