Közélet

Az oroszok ostromolják Ukrajna délkeleti régióit, az ukránok újabb dróntámadással vágtak vissza

Oroszország több ukrán nagyvárosra és környékére mért csapást szerda éjjel és nap közben, amelyeknek halálos áldozatai és sérültjei is lettek.

Éjszaka az oroszok hat rakétatámadást indítottak a Zaporizzsja város ellen, eltaláltak egy ötszintes lakóházat. A támadásban az eddigi adatok szerint két ember halt meg, hárman megsérültek.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARUkrainian members of the OPFOR (opposing force) battalion practice assault on enemy positions during a military training in the Donetsk region on September 26, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon ítélte el a támadást:

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a terrorista állam méltányos büntetést kapjon. Az orosz terrornak veszítenie kell!

Az ukrán államfő közölte, hogy nyolc lakásban keletkeztek károk és a mentési munkálatok még tartanak.

Szerdán napközben Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott tájékoztatást, hogy az orosz rakéták eltaláltak egy családi házat a megyeszékhely, Dnyipro közelében, Obuhivka faluban.

A támadás következtében az előzetes információk szerint egy ember meghalt és négy megsérült, továbbá hat lakóházban károk keletkeztek.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai harkivi régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy nap közben az orosz hadsereg csapást mért Harkiv város ipari negyedére, egy ember megsérült, és a megyeszékhelyen gondok jelentkeztek az áramellátással is, mivel megrongálódott egy villanyvezeték.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója azt nyilatkozta, hogy az orosz csapatok légi támadást intéztek a dél-ukrajnai régió ellen, ennek következtében 

megöltek egy helybeli férfit és egy nőt. Hozzátette, hogy az oroszok három géppel hajtották végre a támadást, és két irányított bombát lőttek ki három településre. A sérültek számát még pontosítják.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán azt a tájékoztatást adta, hogy drónokkal támadott meg egy katonai tábort az oroszországi kurszki területen lévő „Halino” repülőtér mellett. A közlés szerint mintegy 80 haditechnikai eszközzel akár háromezer orosz katona is állomásozhatott a katonai repülőtér közelében. 

Az orosz veszteségek pontos számát még ellenőrzik, de jelentősek lehetnek, mivel legalább 18 találatot rögzítettek az SZBU drónjai a táborban.

Kijev végre megkapta, amire vágyott: az USA titokban szállított rakétarendszert Ukrajnának

A legnagyobb titoktartás közepette szállított le fejlett rakétarendszereket az Egyesült Államok Ukrajnának. Az ATACMS-ek hatótávja 165–300 kilométer, ami lehetővé teszi az ukrán seregnek, hogy a front mögötti orosz állásokat is könnyen eltalálja. Az USA azt követően ismerte el a fegyverek átadását, hogy kijevi források már nyilvánosságra hozták a sikeres rakétatámadásokat.

Vlagyimir Putyin újabb fenyegetései a Kinzsal rakétákkal felszerelt MiG–31-es repülőgépeknek a Fekete-tenger fölötti járőrözéséről a feszültség fokozását célozhatják, de az ukrán védelmi erők szempontjából ez alapvetően nem változtat semmin, hiszen Oroszország naponta fenyegeti Ukrajnát különféle típusú fegyverekkel

– kommentálta az Ukrajinszka Pravda hírportálnak Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az orosz elnök legfrissebb bejelentését. Putyin szerdán Pekingben közölte, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG–31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett.

Az orosz védelmi minisztérium keddi bejelentésében azt közölte, hogy négy frontszakaszon 23 rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 1175 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. Az orosz összesítés szerint az ukrán fél a legnagyobb, mintegy 485 fős emberveszteséget a Donyeck körzetében dúló harcokban szenvedte el, ahol kilenc támadást kísérelt meg.

 

Oroszorszag Ukrajna orosz-ukrán háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek