Vádat emelt az amerikai hadsereg Travis King közlegénnyel szemben, aki arról híresült el, hogy júliusba átrohant az Észak-Koreát és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónán. A vádak között azonban a dezertálás mellett gyerekpornóval kapcsolatos állításokat is megfogalmaztak.

Az amerikai hadsereg eljárása nyolc különböző vádpontot fogalmaz meg a 23 éves katonával szemben, akit szeptemberben küldött vissza Phenjan az Egyesült Államokba.

Fotó: AFP

A családja nevében King anyja, Claudine Gates a Reutershez eljuttatott közleményben feltétel nélküli szeretetéről biztosította fiát és az ártatlanság vélelmének kiterjesztését kérte vele kapcsolatban, valamint arra kérte a hadsereget, hogy vizsgálják ki, mi történt vele a Camp Humphreys bázison.

A hadsereg sokáig hárította az arra vonatkozó kérdéseket, hogy a közlegénynek kell-e számítania fegyelmi eljárásra, mondván, az elsődleges szempont az, hogy megfelelő ellátást kapjon a két hónapos észak-koreai fogsága után.

Phenjan hetekig tartó, zárt ajtók mögötti megbeszélések után engedte el Kinget, 

melyet a svéd kormány segített. A katona végül szeptember végén tért vissza az Egyesült Államokba, ahol egy texasi katonai kórházba szállították.

Arról egyelőre nem kerültek napvilágra részletek, hogy mi történt vele Észak-Koreában és egyelőre King sem mondta el nyilvánosan, hogy miért döntött a dezertálás mellett. A mostani vádak szerint azonban már azelőtt is sokszor megsértette a szabályokat, mielőtt Észak-Koreába menekült volna. Ezek közül a legsúlyosabb, hogy egy Snapchat felhasználót próbált rávenni gyerekpornó gyártására és azt találtak a birtokában. A vádak között azonban fegyelemsértés vagy épp a hadsereg szabályzatába ütköző alkoholfogyasztás is megtalálható.