Miután szerdán Észak-Korea kiutasította az országba Dél-Koreából a két ország közötti, erősen őrzött demilitarizált övezeten keresztül átrohanó Travis Kinget, az amerikai katona csütörtökre már haza is tért az Egyesült Államokba.

A 23 éves közlegény katonai géppel érkezett a San Antonio–Fort Sam Houston légibázisra, és most orvosi felülvizsgálaton vesz részt a Brooke Army Medical Centerben, ahol az oroszországi letartóztatása után Brittany Griner kosárlabdázónőt is kezelték.

Fotó:  MTI / AP / KSAT

Az amerikai kormány szerint King reintegrációs folyamaton vesz részt mielőtt találkozhatna családjával. Azt egyelőre nem tudni, hogy indul-e vele szemben fegyelmi eljárás a hadsereg részéről. A katona tettét ugyanis óvatosan kezelte eddig az amerikai haderő, így 

annak ellenére nem nevezték dezertőrnek, hogy szolgálat közben engedély nélkül lépte át a határt.

Bár Észak-Koreába érve King menedékjogot kért, a jelek szerint Phenjan illegális bevándorlásként kezelte a katona ügyét, így két és fél hónappal azután, hogy július 18-án az országba lépett, kiutasították.

Mivel azonban az Egyesült Államok nem tart fent diplomáciai képviseletet Észak-Koreában, a svédek szállították a férfit Kínába, ahol már várta a határ menti Dandongban Nicholas Burns, pekingi amerikai nagykövet. King innen előbb a kínai Senjangba majd a dél-koreai Osan légibázisra repült, mielőtt hazatért volna – írja a Reuters.

A katona szökése előtt fejezte be fogdabüntetését és a repülőtérről szökött meg mielőtt amerikai bázisára szállították volna. Ehelyett azonban csatlakozott egy, a határt bemutató útra és átfutott a demilitarizált övezeten.