A hidegháború alatti világdiplomácia kulcsfigurája, Henry Alfred Kissinger meghalt connecticuti otthonában – közölte tanácsadó cége, a Kissinger Associates közleményében.

Henry Kissinger, American diplomat and nobel winner, dies at 100
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Henry Kissinger, aki az 1970-es években kezdeményezte a Moszkvához és Pekinghez való közeledést, látta, hogy az amerikai történelem sötét oldalai – például az 1973-as chilei puccs támogatása, Kelet-Timor 1975-ös lerohanása és természetesen a vietnami háború – beárnyékolják a róla kialakult képet.

 A reálpolitika, a hatalom által védett nemzeti érdekek hideg számítása tette őt világszerte sokat bírált személyiséggé. Elhunytával Amerika elvesztette az egyik legtekintélyesebb és leghallgatottabb hangját a külpolitikában - fogalmazott George W. Bush volt amerikai elnök. Kissinger májusban ünnepelte századik születésnapját, és évtizedekkel azután is megőrizte a világ vezetőinek figyelmét, hogy visszavonult az aktív politizálástól.

Idén júliusban Pekingbe látogatott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, aki "legendás diplomataként" üdvözölte őt. Kína különleges helyet foglal el Kissinger úr karrierjében. Kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok és a Mao Ce-tung vezette Kína kapcsolatainak rendezésében, amikor titokban Pekingbe utazott Richard Nixon 1972-es történelmi látogatásának megszervezése érdekében. Ez vetett véget a Kínai Népköztársaság elszigeteltségének.

Emellett Kissinger irányította a vietnami háború befejezéséről szóló titkos tárgyalásokat. A vietnami háborúban a fegyverek elhallgattatásáért Kissinger és vietnami kollégája, Le Dúc Tho megosztva megkapta a Nobel-békedíjat 1973-ban. Le Dúc Tho azonban visszautasította a díjat, arra hivatkozva, hogy nem tartották tiszteletben a kialkudott fegyverszünetet, Kissinger pedig tüntetésektől tartva nem utazott el a norvég fővárosba a díj ünnepélyes átadására.

Németország hatalmas hibát követett el, amikor beengedte az arab bevándorlók tömegeit – véli Kissinger

A Hamász Izrael ellen indított támadása megmozgatta a németországi arab közösséget. Bevándorlók tömegei vonultak utcára, és ünnepelték, hogy a terrorszervezet több ezer rakétát lőtt ki a zsidó államra, miközben harcosai civileket gyilkoltak az ország egyes területein. A volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger szerint Németország súlyos hibát követett el, amikor ezeket az embereket befogadta.

Henry Kissingert az Egyesült Államokban az Izrael és az arab országok közötti közvetítői szerepéért is elismerik. 1973-ban, miután az arab országok váratlanul megtámadták Izraelt a jóm-kipúr zsidó ünnep idején, hatalmas légi szállítmányt szervezett az izraeli szövetségesnek szánt fegyverek szállítására.

Az egykori amerikai külügyminiszter Heinz Alfred Kissinger néven 1923-ban Bajorországban született német zsidó családba, és a náci Németországból menekült el, majd 20 évesen honosított amerikai állampolgár lett. A katonai kémelhárításhoz és az amerikai hadsereghez csatlakozott, majd a Harvardon tanult, ahol később tanított is.

Vastag szemüvegéről felismerhetően a világ diplomáciájának arca lett, amikor a republikánus Richard Nixon 1969-ben a Fehér Házba hívta nemzetbiztonsági tanácsadónak, majd külügyminiszternek, és 1973-tól 1975-ig mindkét tisztséget betöltötte.

Túlélte Nixon távozását - aki 1974-ben a Watergate-botrány miatt lemondott -, és utódja, Gerald Ford alatt 1977-ig maradt a diplomácia vezetője.