Közélet

Annyira lopják az üzemanyagot az ukrán hadseregben, hogy be kellett színezni

Az Ukrán Fegyveres Erőknek szánt üzemanyag piros és zöld színnel lesz jelölve a visszaélések elkerülése érdekében.

Az Ukrán Védelmi Minisztérium sajtószolgálata a Telegramon számolt be újításáról, mellyel elejét akarják venni a hadseregnél az utóbbi időben megszaporodott üzemanyaglopásoknak, írja az ukrajnai Kiszo, kiemelve, hogy ettől a héttől kezdve a gázolajszállítói vörösre, a benziné zöldre kötelesek festeni a folyadékot.

Old,Fashioned,Military,Style,Jerryc
Fotó: Andrew Angelov

Az ilyen üzemanyag november végén jut el a rendeltetési helyére. 

A jelölés lehetővé teszi a kizárólag a fegyveres erők igényeire vásárolt üzemanyag azonosítását és nyomon követését, valamint csökkenti az illegális értékesítés lehetőségét. Ezenkívül a megadott szín lehetetlenné teszi az üzemanyag keverésével kapcsolatos visszaéléseket

– közölte a minisztérium. A festékanyaggal megjelölt üzemanyagot nem lehet úgy hígítani, hogy a jelölésre használt szín eltűnjön belőle. A védelmi minisztérium azt ígéri, hogy az újítás miatt nem változik a gázolaj és a benzin ára.

Az ukrán hadseregben történt visszaélések nem új keletűek, az év elején a védelmi minisztérium több magas rangú tisztségviselőjét gyanúsították meg sikkasztással katonai felszerelések miatt. A lap egy másik cikkében emlékeztet rá, hogy a gyanúsítottak között van Bohdan Hmelnickij, az állami beszerzési igazgatóság vezetője, Vjacseszlav Sapovalov, korábban menesztett védelmi miniszterhelyettes, aki a hadsereg élelmiszer-beszerzése körüli korrupciós botrányban volt érintett, valamint Volodimir Terescsenko, a Promoboronexport állami vállalat volt elnökhelyettese. Terescsenko a gyanú szerint 1,3 millió dollárt sikkasztott el az állami beszerzések során.

 

Ukrán Védelmi Minisztérium üzemanyag Telegram
Kapcsolódó cikkek