Közélet

Az izraeli háború 41. napja – Az ENSZ határozatban szólított tűszünetre, Izrael elnöke: a harcok folytatodnak

A világszervezet vezető testületében ötödik nekifutásra sikerült elfogadtatni a határozatot. Izrael elnöke közben azt mondta, mivel nem kapnak információkat a túszokról a Hamász mozgalomtól, kénytelenek tovább harcolni kiszabadításukért.

Sürgős humanitárius szünetekre, lényegében időszakos fegyvernyugvásra szólított fel a Gázai övezetben dúló harcokban az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén elfogadott határozatában. A dokumentum hosszabb szünetekről tesz említést, elegendő számú napot biztosítva így a segélyek bejuttatására a tenger menti palesztin térségbe. Mindazonáltal a szöveg nem tesz említést hivatalos tűzszünetről.

Hamas Israel Conflict
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ENSZ BT egyben a Hamász és más szélsőséges palesztin szervezetek által elhurcolt túszok haladéktalan, feltétel nélküli szabadon engedését sürgette. Az ENSZ BT határozatában felhívta a konfliktus szereplőit a nemzetközi jog betartására, egyben elutasította "a civil lakosság kényszerű áttelepítését", és hangsúlyozta, hogy a létszükségleti szolgáltatásokat nem szabad megtagadni a Gázai övezet lakóitól. Diplomaták szerint e rendelkezések Izrael Hamász ellen indított műveletére tekintettel kerültek a szövegbe, amely azonban egyetlen említést sem tesz Izraelről.

A világszervezet vezető testületében ötödik nekifutásra sikerült elfogadtatni a határozatot. A Málta által beterjesztett határozattervezetet az ENSZ BT 12 tagja támogatta három tartózkodás mellett. Izrael legfőbb szövetségese, a vétó joggal rendelkező Egyesült Államok tartózkodott, ahogy Oroszország és Nagy-Britannia is. Az ENSZ BT határozatai kötelező erejűek. Az izraeli offenzívát a Gázai övezetben a Hamász összehangolt október 7-i támadása előzte meg Izrael déli része ellen, amelynek során a legfrissebb értesülések szerint 1200-an haltak meg.

Közben Isaac Herzog izraeli elnök november 16-án a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy mivel  Izrael nem kap információt a túszokról a palesztin Hamásztól, kénytelen harcolni kiszabadításukért. Szerinte az izraeli védelmi erők (IDF) nem hagyhatnak „vákuumot” a Gázai övezetben, a közeljövőben „hatalmas erőket” kell fenntartania az enklávéban.

Azt mondta, sajnálja a gázai áldozatokat, de saját népének védelmét tartja elsődlegesnek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az izraeli hadsereg rendkívüli óvatossággal hajt végre műveleteket a Gázai övezetben lévő kórházi épületek közelében.

Az az IDF csapatai hatalmas fegyverarzenált fedeztek fel a Shifa Kórházban:

 

 

11:18

Összecsaptak a rendőrökkel a palesztinpárti tüntetők Washingtonban

Összecsaptak az Izrael gázai hadjárata ellen tüntetők a rendőrökkel a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) központja előtt Washingtonban, ami miatt a közeli, képviselőházi irodaházat is le kellett zárni helyi idő szerint szerda este.

09:02

Az izraeli külügy szerint nem tartható tűzszünet, Biden: hiba lenne megszállás alatt tartani Gázát

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette Benjamin Netanjahu állítását, miszerint elutasítják az ENSZ tűzszünetre felszólító határozatát. Joe Biden amerikai elnök szerint is a kétállami megoldás az egyetlen járható út a konfliktus lezárására.

08:38

Hat magyarnak sikerült elhagyni a Gázai-övezetet, egy magyar azonban úgy döntött, hogy ott marad – videó

Hat újabb magyar állampolgár, köztük négy gyerek, illetve két palesztin családtagjuk jutott ki a Gázai övezetből, így már csak egy magyar állampolgár tartózkodik a területen, aki a maradás mellett döntött – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda éjszaka Budapesten.

ENSZ Biztonsági Tanács Gázai övezet izraeli háború tűzszünet harc
Kapcsolódó cikkek