Közélet

Az izraeli külügy szerint nem tartható tűzszünet, Biden: hiba lenne megszállás alatt tartani Gázát

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette Benjamin Netanjahu állítását, miszerint elutasítják az ENSZ tűzszünetre felszólító határozatát. Joe Biden amerikai elnök szerint is a kétállami megoldás az egyetlen járható út a konfliktus lezárására.

Nincs helye hosszú tűzszünetnek, amíg nem engedik el az izraeli túszokat – szögezte le az izraeli külügyminisztérium közleményében, melyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatára válaszoltak szerda éjjel. Izrael elutasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszünetre felszólító határozatát mindaddig, amíg nem teljesítik a határozat másik követelését, a Gázai övezetbe hurcolt mintegy 240 izraeli túsz szabadon bocsátását. Az elutasítást először Izrael elnöke fogalmazta meg, amelyet most a külügyminisztérium megerősített.

This handout picture released by the Israeli army on November 15, 2023, shows soldiers taking position in the Gaza Strip amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Israeli Defence Forces / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ISRAELI DEFENCE FORCES  " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A külügyminisztérium válaszában felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ragaszkodjon az összes túsz gyors szabadon bocsátásához a határozatban foglaltak szerint.

Izrael felszólítja a Biztonsági Tanácsot és a nemzetközi közösséget, hogy álljanak ki határozottan az összes izraeli elrabolt gyors szabadon bocsátása mellett, amint azt a határozat kimondja

– olvasható az izraeli közleményben.

Izrael azt várja BT-től, hogy egyértelműen ítélje el a Hamászt, és foglalkozzon azzal, hogy Gázában más biztonsági helyzetet kell teremteni. Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete szerint a BT döntése „elszakad a valóságtól, és nem lesz értelme a gyakorlatban. Izrael egyébként is a nemzetközi jog szerint jár el, miközben a Hamász terroristái el sem fogják olvasni, és nem is tartják be a határozatot”.

Joe Biden amerikai elnök is világossá tette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök számára, hogy a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli–palesztin konfliktus megoldására, és a Gázai övezet megszállása „nagy hiba”, korábban Joseph Borrell, az kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint is ez lenne a megoldás.

Biden szerint a Hamász háborús bűnt követett el azzal, hogy főhadiszállását egy kórház alatt helyezte el. Mint mondta, Izrael korlátozott számú katonával foglalta el a Sífa kórházat, nem hajtott végre szőnyegbombázást.

 

izraeli háború Izrael Egyesült Államok Joe Biden Hamász
Kapcsolódó cikkek