Közélet

Az orosz–ukrán háború 620. napja – megnyugodhatnak az ukrán nappali tagozatos egyetemisták

Kiev,,Ukraine,-:,Dentists,,Doctors,,Students,At,
Kijev, egyetemisták, diákok, ukrajna, tanulók, besorozás, hadsereg, gyalogosok
Fotó: Shutterstock

 

20:03

Zelenszkij mindössze 24 percet kért Trumptól

Több támogatást kért vasárnap Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államoktól, és meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Ukrajnába, hogy meggyőződhessen a konfliktus mértékéről. Az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorában az ukrán elnök elmondta, mindössze 24 percre lenne szüksége arra, hogy elmagyarázza Trumpnak, hogy ő sem tudja kezelni ezt a háborút.

Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat, Önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni

– hangoztatta az ukrán elnök.

17:38

Taposóakna-tengerbe fullad Ukrajna jövője

A háború alatt elhelyezett robbanószerkezetek hatástalanítása monumentális erőfeszítést jelent az ukránok számára, akik még a nyugati országok bőséges támogatása mellett is súlyos pénzhiánytól szenvednek. Katonai szakértők az aknaveszély elhárítását a következő évtizedben 37,4 milliárd dollárra becsülik, amely a konfliktus elhúzódásával tovább dagad. Akár több száz évbe is beletelhet, mire Ukrajna területe ismét biztonságossá válik.

Az orosz hadsereg minden elképzelhető helyen és formában helyezett el taposóaknákat:

  • mezőkön és 
  • épületekben, 
  • erdőkben, illetve
  • holttestek alá rejtve. 

Néhányuk akkor robban fel, ha megérintik őket, mások távirányítóval élesednek, vagy olyan érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek a lépések rezgését érzékelik, és a levegőbe repülve fémdarabokat szórnak szét.

14:08

Az orosz haditengerészet egyik új hajóját sikerült megsemmisítenie Ukrajnának

Az orosz haditengerészet egyik új hajóját sikerült megsemmisítenie Ukrajnának rakétatámadással az orosz megszállás alatt álló Krím-félszigeten – közölte vasárnap a Telegramon Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka. Olescsuk elmondása szerint a Zaliv hajógyárat támadták Kercsben, a félsziget keleti oldalán. A támadás tényéről az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az orosz sajtó is beszámolt. A Zaliv Kelet-Európa egyik legnagyobb hajógyára, amelyet a nyugati országok az ukrajnai háborúban betöltött szerepe miatt büntetőintézkedésekkel sújtottak.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint 15 rakétával lőtték a gyárat, melyek közül 13-at megsemmisített a légvédelem. A hírügynökségi jelentés szerint azonban a haditengerészet új hajója csak megrongálódott. 

 

12:30

Gyászol Kárpátalja: egy orosz rakéta lemészárolta a munkácsi 128-as dandár katonáit

Egy orosz rakétacsapás következtében legalább 22 katona halt meg a munkácsi 128-as hegyi dandár kötelékéből. A tömeges tragédia a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településén történt a napokban. Az emberek értetlenül állnak azelőtt, hogy miért hívták össze a legismertebb kárpátaljai katonai alakulat tisztjeit, szakaszparancsnokait, akiknek a későbbi támadás helyszínén kitüntetéseket nyújtottak volna át – helyette az oroszok egy Iszkander-rakétával lemészárolták őket.

09:39

Bulava típusú ballisztikus rakétákat lőttek ki tengeralattjáróról az oroszok

Oroszország sikeres próbaindítást hajtott végre tengeralattjáróról a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas Bulava ballisztikus rakétával – jelentette be vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

„A ballisztikus rakéta kilövése a tesztsorozat utolsó eleme, amely után döntés születik a hordozó haditengerészeti szolgálatba állításáról” – közölte a védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében. A tesztkilövés pontos időpontjáról azonban nem adtak tájékoztatást.

A Borei-osztályú stratégiai rakétahordozó tengeralattjáró 16 Bulava ballisztikus rakéta szállítására alkalmas és modern torpedó fegyverekkel is fel van szerelve – áll a közleményben. Eszerint a haditengerészetnél már három Borei-osztályú tengeralattjáró van szolgálatban, egy tesztelés alatt áll és további hármat építenek.

Az Oroszország északi partjainál víz alatti pozícióból indított interkontinentális rakéta több ezer kilométerre lévő célpontot talált el a Kamcsatka-félszigeten. A 12 méteres Bulava rakéta becsült hatótávolsága mintegy 8 ezer kilométer és akár hat nukleáris robbanófejet is hordozhat.

09:13

„Minden állatnak gazdát kell találni”

A miniszteri kabinet határozatot fogadott el a háziállatok – macskák és kutyák – egységes állami nyilvántartásába vételéről Ukrajnában – közölte Misztyiszlav Banik, az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium felelős vezetője. A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert a háború következtében nap mint nap sok állat tűnik el az utcákon, ez pedig új kihívások elé állítja a városok egészségügyi és állategészségügyi helyzetét,  miközben jelentősen megnöveli a menhelyek terheit – írja a Kárpáti Igaz Szó.

„Végtelenül hálás vagyok azoknak az önkénteseknek, akik életüket kockáztatva naponta evakuálják az állatokat a háborús övezetből. De a menhelyeken fogynak a helyek, ezért ez a probléma égető.” 

Minden állatnak gazdát kell találni

– mondta Banik.

08:51

Nem mozgósítják a nappali tagozatos egyetemistákat az ukránok

Az ukrán fegyveres erők szárazföldi parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy mozgósításra jelenleg 27 éves kortól jogosultak a katonai szolgálatra kötelezettek. Kiemelték, a nappali tagozatos diákokat ez nem érinti, ők halaszthatnak.

Hangsúlyozták: ha egy egyetemistát kizártak az iskolából, esetleg tanulmányi szabadságot kapott, és a szabadság vagy a kizárás időpontjában 27 éves volt, akkor viszont a mozgósítás alá tartozik. 

A külföldön tanulóknak pedig az ottani egyetemről származó összes igazoló dokumentumot be kell nyújtani a területi toborzási és szociális támogatási központnak, hogy engedélyt kapjanak a távozásra.

mozgósítás orosz-ukrán háború diákok egyetemista
Kapcsolódó cikkek