Közélet

Az orosz védelmi tárca szerint 18 ukrán rohamot vertek vissza

Az orosz beszámoló szerint az ukrán fél a legtöbb támadást, 14-et a Donyeck körzetében vívott harcokban hajtotta végre, és itt szenvedte el a legnagyobb, mintegy 240 fős veszteséget is.

Három ukrajnai frontszakaszon 18 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán, eközben több mint 760 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

orosz-ukrán háború
Elkeseredett harc dúl Avdijivka térségében, ez lehet az új Bahmut
Fotó: Genia Szavilov / AFP

 A tárca szerint az ukrán fél a legtöbb támadást, 14-et a Donyeck körzetében vívott harcokban hajtotta végre, és itt szenvedte el a legnagyobb, mintegy 240 fős veszteséget is. A moszkvai védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetési pontot, egy MiG–29-es repülőgépet, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, három lengyel Krab és két amerikai M109-es Paladin önjáró, valamint hét amerikai M777-es és egy brit FH70-es vontatott tarackot, két HIMARS rakétát, egy JDAM irányított légi bombát és 26 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A moszkvai második nyugati kerületi katonai bíróság a távollétében, zárt tárgyaláson, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Gyenisz Kapusztyint, az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű fegyveres alakulat egyik vezetőjét, aki márciusában fegyveres támadást szervezett Ukrajna felől a brjanszki régióban lévő orosz falvak ellen, amelyben két civil életét vesztette, további kettő pedig megsebesült. A verdiktet egyebek között hazaárulás, terrorcselekmény elkövetésének kísérlete címén szabták ki. Kapusztyin ellen nemzetközi körözést adtak ki.

 

orosz ukrán háború Paladin M109 MiG-29-es ukrán katona
Kapcsolódó cikkek