Oroszország nem hagyja válasz nélkül Moldova ellenséges lépését, azt a döntést, hogy csatlakozik az EU-nak az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett szankcióihoz – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteki kommentárjában.
 

Moldova and Russia two flags together realations textile cloth fabric texture
Fotó: Oleksii Liskonih

A moldovai fél döntése nem marad válasz nélkül. A megtett intézkedésekről pótlólagosan be fogunk számolni

– írta a diplomata.
Zaharova hangsúlyozta, hogy Moszkva a szankciókhoz való csatlakozást „a moldovai vezetés újabb ellenséges lépésének tekinti, amely teljességgel beépült a kollektív Nyugat oroszellenes kampányába”.
 

A szóvivő szerint a döntés célja az orosz–moldovai kapcsolatok teljes lerombolása, e kapcsolatok pedig „a hivatalos Chisinau hibájából már most is nagyon siralmas állapotban vannak”. Állásfoglalásában kétségbe vonta, hogy a moldovai vezetés ilyen „destruktív” irányvonala megfelelne a lakosság érdekeinek, a moldovaiak ugyanis szerinte túlnyomó többségében barátságosan viszonyulnak Oroszországhoz, és érdekeltek a sokrétű kétoldalú együttműködés megőrzésében és fejlesztésében.

Ursula von der Leyen előre megmondta, és tényleg így lett: Európa máig fizeti a számlát

Az európai polgárok többsége szerint Amerika és Kína nyer, Ukrajna, Oroszország és az EU pedig veszít a büntetőintézkedéseken.