Közélet

Borrell elárulta az Oroszország elleni új uniós szankciócsomag részleteit

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője szerint az Európai Unió ezen a héten új orosz szankciókat ír elő a tagokra.

Már a héten benyújthatják a 12. orosz szankciócsomagra vonatkozó javaslatot, amely új személyi és gazdasági korlátozásokat, valamint exportszankciókat tartalmaz majd, amelyek az Orosz Föderáció gyémántszállítását is érintik. Ezt Josep Borrell, az (EU) diplomácia vezetője jelentette ki november 13-án a Reuters tudósítása szerint. Borrell úgy vélte, az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testülete szerdán hagyhatja jóvá a javasolt csomagot. Ezt követően a 27 tagország vezetőit tömörítő EU Tanács elé kerülne megvitatásra és jóváhagyásra.

Josep Borrrell azt reméli, hogy a Bizottság már a héten elfogadja az új orosz szankciókat. Fotó: AFP

Ukrajna 2022 februári orosz inváziója óta az EU már 11 szankciócsomagot alkalmazott Moszkva ellen, hogy csökkentse a Kreml azon képességét, hogy finanszírozza a háborút. Az intézkedések több ágazatot ölelnek fel, és mintegy 1800 magánembert és jogi személyt (cégeket) érintenek.

„Tartalmazni fogják a személyi korlátozások új listáit, az új exportkorlátozásokat, beleértve a gyémántokat, az olajár plafonjának megerősítését az orosz bevételek korlátozása érdekében, és a szankciók megkerülése elleni küzdelmet” – mondta újságíróknak az EU külügyminisztereinek brüsszeli találkozóját követően Borrell. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán azt mondta, hogy az EU-tagállamok, amelyek az Oroszország elleni 12. szankciócsomag tervezetét tervezik előterjeszteni, „nem készek elismerni azt a kárt, amelyet a szankciók okoztak az európai gazdaságnak és azt, hogy milyen mértékben nem sikerült elérni a célokat.” Azt is megjegyezte, hogy az orosz gazdaságot nem kényszerítették térdre az eddigi szankciók sem.

A kormány továbbra sem járult hozzá az ukrajnai fegyverszállítások európai uniós finanszírozásához, s ez mindaddig így lesz, amíg nem kap garanciát arra vonatkozóan, hogy az ukrán hatóságok nem veszik fel többé koholt vádak alapján valamely magyar vállalatot a háború nemzetközi szponzorainak listájára – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

 

orosz ukrán háború szankciócsomag Szijjártó Péter Josep Borrell
Kapcsolódó cikkek