BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Elon Musk and xAI

Elon Musk „ocsmány antiszemita hazugságot” terjeszt a Fehér Ház szerint

A Fehér Ház elítélte az amerikai milliárdost, amiért a héten egy olyan üzenetet osztott meg az X-en, amely szerint a zsidó közösség tagjai gyűlöletet szítanak a fehérek ellen. Az IBM nácikat népszerűsítő bejegyzések miatt függesztette felhirdetéseit a platformon.

Már a Fehér Házig is elértek Elon Musk botrányos mikroblog-bejegyzésének visszhangjai, melyben az amerikai milliárdos igen sajátos módon nyilvánult meg az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán.

Elon Musk and xAI
Elon Musk antiszemita hazugságot terjesztett a Fehér Ház szerint. Fotó: MUHAMMED SELIM KORKUTATA/AFP

A Tesla-vezér saját közösségimédia-felületén, a korábban Twitter néven futó X-en osztott meg egy bejegyzést szerdán, amely – tévesen – azt állította, hogy a zsidó közösség tagjai gyűlöletet szítanak a fehérek ellen.

Úgy látszik, a megnyilvánulás Joe Biden amerikai elnöknél is kiverte a biztosítékot, mivel a Fehér Ház pénteken hivatalos közleményt adott ki, melyben „ocsmány antiszemita hazugság” terjesztésével vádolta meg Muskot, "az antiszemita és rasszista gyűlölet visszataszító népszerűsítésének" nevezve az üzenetet, amely "ellentétes az alapvető amerikai értékekkel".

Az amerikai történelem leghalálosabb antiszemita cselekménye mögött álló ocsmány hazugság ismételgetése mindenkor elfogadhatatlan, kiváltképp egy hónappal a zsidó nép számára a holokauszt óta leghalálosabb nap után

 –  mondta Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője Musk szerdai posztjára reagálva, utalva a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadására.

Az X korábban nem kívánta kommentálni Musk posztját, Linda Yaccarino vezérigazgató csütörtökön azt írta: "Az X rendkívül világosan fogalmazott az antiszemitizmus és a diszkrimináció elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseiről. Ennek nincs helye sehol a világon – csúnya és helytelen. Pont."

A médiaplatform háza táján nem ez az első hasonló kényes ügy a héten. A patinás informatikai vállalat, az IBM csütörtökön azonnali hatállyal felfüggesztette minden hirdetését az X-en, miután kiderült, hogy a vállalat reklámjai Adolf Hitlert és a német náci pártot népszerűsítő bejegyzések mellett jelentek meg.

Az X-ről azóta menekülnek a hirdetők, hogy Elon Musk tavaly felvásárolta a céget, majd visszavágta a platformon megjelenő tartalmak moderálását, melynek következtében jogvédő csoportok szerint ugrásszerűen megnőtt a gyűlöletbeszéd gyakorisága a közösségimédia-felületen.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.