Észak-Korea pénteken megerősítette, hogy bezár néhány nagykövetséget annak érdekében, hogy „hatékonyan átrendezze diplomáciai kapacitását”. Dél-Korea szerint a bezárások azt jelzik, hogy Észak-Korea küszködik a szankciók terhei alatt.

North Korean Embassy In Madrid Raided By Armed Men
MADRID, SPAIN - MARCH 27: A flag of North Korea waves in the wind on a post at the North Korean Embassy on March 27, 2019 in Madrid, Spain. The North Korean Embassy was raided last February by 10 people. According to the High Court judge, the gang interrogated diplomats inside the embassy, stole hardware, and escaped on a flight to New York from Lisbon. Then they allegedly offered the stolen data to the FBI. The Spanish authorities have identified seven of them. (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

Médiajelentések és elemzők szerint Észak-Korea akár tucatnyi nagykövetség bezárására készülhet, köztük Spanyolországban, Hongkongban és Afrika különböző országaiban, amely a világszerte működő képviseletei közel 25 százalékát fedheti le. Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője a minisztérium honlapján közzétett kommentárokban megerősítette, hogy néhány képviseletet bezárnak, de hozzátette, hogy újakat nyitnak.

A változó globális környezettel és a nemzeti külpolitikával összhangban diplomáciai képviseletek kivonására és létrehozására irányuló műveleteket hajtunk végre

– mondta a szóvivő, ezt normális tevékenységnek nevezve, anélkül, hogy részleteket közölt volna.

Észak-Korea segíti az oroszokat: hatalmas lövedékmennyiséget küldhettek

Észak-Korea már több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak az ukrajnai katonai műveletekhez, cserébe Phenjan műszaki tanácsokat kapott a műholdjaihoz. A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat szerdán egy zárt ajtók mögött tartott parlamenti megbeszélésen közölte a szöuli parlamenti képviselőkkel, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak.

A nukleáris és rakétaprogramja miatt kiterjedt szankciókkal sújtott Észak-Koreának sikerült üzleti és baráti diplomáciai kapcsolatokat fenntartania a hidegháborús időkből származó, egyre fogyatkozó számú partnereivel. A dél-koreai egyesítési minisztérium, amely az észak-koreai kapcsolatokat kezeli, a héten azt közölte, Észak-Korea néhány diplomáciai képviseletének bezárása annak a jele, hogy Phenjan a nemzetközi szankciók miatt nehezen tud pénzhez jutni a tengerentúlon.