A pandémia miatt bő egy évre szinte leállt az összes diagnosztikai vizsgálat Magyarországon, emiatt számtalan betegség felderítetlen maradt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban tízezer daganatos emberrel kevesebb került be az ellátórendszerbe, mint átlagosan a megelőző években.

20180206_1018_FDAFőnixmed, orvos, gyógyítás, magánellátás, kórház, egészségügy
affideaFőnixmed, orvos, gyógyítás, magánellátás, kórház, egészségügyaffidea
Fotó: Földi D. Attila

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint ebből minden tizedik prosztatarákkal küzd: míg 2020-ban csak 3691 prosztatarákos beteget regisztráltak, addig ez a szám a megelőző években rendre 4600–4800 között mozgott. 

A világon a vezető halálokok között szerepel a prosztatarák: a férfiak körében a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség, hazánkban évente 1500-1600 férfi veszti életét miatta.

Az Affidea Magyarország járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója, Dr. Tersztyánszky Rita elmondása szerint az 50 év feletti férfiaknak évente ajánlatos részt venni a szűrővizsgálatokon, azoknak pedig, akiknek a családjában előfordult a betegség, 45 éves kortól javasolja a rendszeres szűrést. Elmondta, hogy több oka lehet annak, hogy Magyarországon nagyon alacsony a részvétel a prosztatavizsgálatokon: egyrészt tünetmentes a kórkép, vagyis a betegnél sokáig semmi nem utal arra, hogy valami baj lenne, másrészt kevés beteg él egészségtudatosan, és a prosztatarákkal kapcsolatban nagy az információhiány.

Áttörés küszöbén a rákdiagnosztika

Óriási változást hozhat a daganatos megbetegedések diagnosztikájában a Google és a Jenoptik Pentagonnal közös találmánya, amely elsősorban a patológusoknak segíthet a modern kori orvostudomány gerincét laboratóriumi vizsgálatokban. A háromszereplős alkalmi társulás létrehozott egy mesterséges intelligenciával működő mikroszkópot. Az évek óta tartó konzorciumban eddig 13 ilyen rendszert építettek.

Az Affidea közleményében felhívják a figyelmet arra, hogy kulcsfontosságú a prosztatadaganatok diagnosztikája. Az urológus javaslata alapján elvégzett multiparametrikus prosztata MR-vizsgálattal igazolt daganatok esetén minden esetben mintavétel elvégzése szükséges a pontos daganattípus meghatározásához és a kezelés megtervezéséhez. 

Ehhez a legkorszerűbb eljárás az MR fúziós ultrahang vezérelt biopszia, amely az Affidea Péterfy Sándor utcai kórházi központban elérhető. 

Ez az eljárás alkalmas a tumorgyanús kóros terület célzott mintavételére, ezért a hagyományos módon végzett prosztatabiopsziával összevetve nagyobb biztonsággal igazolja az esetleges rosszindulatú folyamatokat.