Több ezer kilogrammnyi teherszállítmányt indítottak a SpaceX űrrakétájával helyi idő szerint csütörtök este a floridai Kennedy Űrközpontból.

CAPE CANAVERAL, FLORIDA, UNITED STATES - MAY 21: A SpaceX Falcon 9 rocket with the Crew Dragon spacecraft lifts off from pad 39A at the Kennedy Space Center for the Axiom Space Mission 2 (Ax-2) on May 21, 2023 in Cape Canaveral, Florida. The four-person private astronaut Ax-2 crew, which will spend eight days on the International Space Station, includes former NASA astronaut Peggy Whitson, pilot John Shoffner, and Saudi Space Commission astronauts Ali Alqarni and Rayyanah Barnawi, the first Saudi woman to fly to space. Paul Hennesy / Anadolu Agency
Föld körüli pályára állnak az élelmiszercsomagok.
Fotó:  Paul Hennesy/AFP

A Falcon 9-es űrrakéta a legénység nélküli Dragon teherűrhajót indította útnak. A hordozórakéta visszatérése hangrobbanást okozott Florida középső részén. A SpaceX augusztusban szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) négy űrhajóst. A Föld körül keringő űrállomáson jelenleg az Egyesült Államok, Japán, Dánia és Oroszország űrhajósainak hétfős legénysége tartózkodik.

A teherszállítmánnyal friss élelmiszercsomagot kapnak, amely narancsot, almát, paradicsomot és sárgarépát, valamint két sajtválogatást is tartalmaz.

Dana Weigel, a NASA Nemzetközi Űrállomás Programjának helyettes programvezetője az űrhajó indítása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ünnepek előtt olyan különleges finomságokat is küldenek a legénységnek, mint a csokoládé, sütőtökös kapucsínó, rizssütemény, különböző szárnyashúsok, tenger gyümölcsei és áfonyaszósz, de pizzát is kapnak.

A SpaceX sikeresen visszahozott a Földre négy űrhajóst, hárman még várnak a következő fuvarra

Négy űrhajós érkezett vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról. A legénység az emberi sejtek fejlődését vizsgálta űrbéli körülmények között, valamint az égést kis gravitációs környezetben. Az ISS-en még három űrhajós tartózkodik, akiket szeptemberben szintén visszahoznak a Földre.

A 2950 kilogrammnyi teherszállítmánnyal a tudományos kísérletekhez szükséges felszerelések is érkeznek az űrállomásra, köztük a NASA jövendőbeli Mars-missziójának előkészítését szolgáló mélyűri kommunkációhoz szükséges eszközök. A Dragon nagyjából egy hónapot tölt majd az ISS-hez csatlakoztatva, mielőtt visszatér mintegy 1700 kilogrammnyi rakománnyal, és Florida partjai közelében a vízen landol.