Minden előzetes várakozást felülmúlva szerezhet jelentős győzelmet az Európai Unió-ellenes, a bevándorlás leállítását ígérő szélsőjobboldali Geert Wilders a hollandiai parlamenti választásokon: az exit poll szerint a pártja 35-37 helyet szerzett a 150 tagú törvényhozásban – tízzel többet, mint legközelebbi riválisa. Ez a különbség sokkal nagyobb, mint amennyit vártak, és akkora, hogy a végeredmény aligha tér majd el az előrejelzéstől.
A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Hollandiában általában nagyon jók az exit pollok, legföljebb két képviselői helyet „tévednek”. A Szabadságpárt (PVV) ezzel megduplázta jelenlegi mandátumainak számát.

SCHEVENINGEN - PVV leader Geert Wilders arrives at cafe Seepaardje to respond to the results of the House of Representatives elections. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Geert Wilders pártja elsöprő sikert aratott. Fotó: AFP

A vártnál jobban szerepelt a Frans Timmersmans korábbi uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöldek és a Munkáspárt formációja, a második helyen végzett 26 mandátummal, ami kilenc képviselői székkel több, mint amennyivel a két párt jelenleg rendelkezik. A közvélemény-kutatások őket a negyedik helyre várták.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) mandátuma azonban valószínűsíthetően 34-ről 23-ra csökken. Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) körülbelül 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Az korábban is nyilvánvaló volt, hogy abszolút többséget egyik párt sem szerezhet, és a kormányalakításhoz legalább három erő szövetsége szükséges.

Győzelmi beszédében Wilders azt ígérte, hogy „véget vet a menedékkérők és migránsok cunamijának”, „visszaadja Hollandiát a hollandoknak”. „Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni” – jelentette ki.

SCHEVENINGEN - PVV leader Geert Wilders is embraced by Martin Bosma after the announcement of the first exit poll of the results of the House of Representatives elections. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Wilders bevándorló- és EU-ellenességre építette a kampányát. Fotó: AFP

Wilders a bevándorlóellenes hangulatra építette a kampányát is, szerinte miattuk van lakáshiány, az ő hibájuk a megélhetési válság, és túlterhelik az egészségügyet. Szélsőségesen muszlimellenes nézetei miatt halálos fenyegetéseket kapott, és évek óta szigorú rendőri védelem alatt él. „Pedofilnak” nevezte Mohamed prófétát, „fasiszta ideológiának” és „elmaradott vallásnak” az iszlámot, és be akarja tiltani a mecseteket és a Koránt Hollandiában.

És ez már a mérsékeltté vált Wilders, akivel szélsőségessége miatt tíz évig egyetlen párt sem volt hajlandó együttműködni és koalícióra lépni.

A választás előtt Dilan Yesilgöz volt igazságügyi miniszter, Rutte pártjának kormányfőjelöltje például jelezte, hogy győzelme esetén nem zárná ki a PVV-t a koalíciós tárgyalásokból – ez most legföljebb fordítva lehet igaz. 

AMSTERDAM - Voters cast their votes at a polling station in Bonte Kraai Community Center in Zuidoost for the House of Representatives elections. More than 13.3 million eligible voters aged 18 and older are allowed to cast their votes. ANP RAMON VAN FLYMEN netherlands out - belgium out (Photo by Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP)
Szavazók a választóhelyiségben. Fotó: AFP

Emellett kötelező érvényű népszavazást ígért arról, kilépjen-e az ország az EU-ból, és folyamatosan élesen bírálta a brüsszeli politikát a klímaügyektől kezdve a menekültekig szinte minden kérdésben. Érdemes emlékeztetni arra, hogy Hollandia volt az EU elődjét alapító hat ország egyike.
Győzelme komoly kihívás Brüsszel számára, alig két hónappal a szintén EU-ellenes, populista Robert Fico szlovákiai hatalomra kerülése után, és egy olyan időszakban, amikor a jövő évi választás eredményeképpen visszatérhet a Fehér Házba Donald Trump.