Nem ellenőrzött kínai közösségimédia-videók azt mutatják, hogy hatalmas tűz van a kínai haditengerészet legfejlettebb, 980-as törzsszámú, 071-es típusú partra szállító (LPD) hajóján. Hivatalosan még nem tájékoztattak az esetről, de feltételezhetően csak gyakorlatázás miatt volt látható a tűz és a hatalmas füst. 

Greek PM Alexis Tsipras attending New Year Celebration of China
Fotó: NurPhoto via AFP

A közösségi média beszámolója szerint a hajó nemrég fejezte be a tengeri próbákat, hivatalosan még nem vették be a haditengerészet kötelékébe, de továbbra is Kína legfejlettebb partra szállító hajójának tekinthető, átfogó teljesítménye pedig a világ legjobb hajói közé tartozik.

Egyes jelentések azt sugallják, hogy katonai lőgyakorlatot tartottak a hajón, és ennek folyamán történhetett baleset. De inkább az a valószínű forgatókönyv, hogy maga a tűzeset volt a gyakorlat.

Jelen pillanatban a partra szálló hajók egyik legmodernebb képviselői az LPD-k (landing platform/dock), melyeknek alsó fedélzete elárasztható, így az ott lévő vízi eszközök egyszerűen kiúszhatnak a hajótestből, ezenkívül pedig ellátták nagy méretű helikopterleszállóval is. Ezen hajóosztály képviselői így vízen és a levegőből is képesek tengerészgyalogosokat szárazföldre juttatni – olvasható a HTKA szakportálon.