Korántsem azt tapasztalják a Taksony és Dunavarsány mellett élők, amelyekről számtalan hír jelent meg az elmúlt időben a magyar sajtóban, miszerint leállt volna a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása. Sőt! Egy most vasárnap, a YouTube-ra felkerült videó tanulsága szerint még a hétvégén is dolgoztak a 150-es vonal elővárosi szakaszán.

New,Fast,Railway,Belgrade-novi,Sad,(budapest-belgrade)
Fotó: Shutterstock

A videó feltöltője szerint a kezdeti hónapokban szinte semmi nem történt, de 2022. szeptembertől felgyorsultak az események.

Napjainkban már megépült a második hiányzó vágány, az eredeti pályát felszedték, és most ennek a helyén zajlik az új vágány építése. Hiába hallani mindenhonnan, hogy leállt az építkezés, mi, itt lakók nap mint nap látjuk, hogy ez egyáltalán nem igaz, konkrétan szemenszedett hazugság!

írja, aki vélhetően a videó készítője, hozzátéve, hogy olyannyira nem állt le az építkezés, hogy még vasárnap zuhogó esőben is serényen dolgoztak. Ráadásként pár jelenet is látható a taksonyi vasútállomás átépítésének helyzetéről.

Akkor most hogy áll az építkezés?

Mint korábban mi is írtuk, ahhoz képest, hogy a nyilvánosság egy részében egy ideje masszívan tartja magát a projekt ellehetetlenülésének híre, az elmúlt hetekben több hivatalos, pozitív megerősítés is érkezett a fejlesztés fontosságáról. Először a szaktárca cáfolta világosan, hogy leállt volna a beruházás, csütörtökön pedig Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője Csengődről közölt videót a kivitelezésről. Ebben kijelentette, hogy „a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése a tervezett ütem szerint halad”. Az állomás közelében jelenleg is gőzerővel zajlik az építkezés: már mindkét sínpárt lefektették, elkészült a gyalogosok számára a sínek alatti átjáró, a zajvédő falak oszlopait is telepítették, illetve állnak a felsővezeték oszlopai.

A szerb elnök elárulta, mikor fejeződhet be a munka

Vucic, Szerbia elnöke nemrégiben egy rendezvényen beszélt a munkák állásáról. Mint mondta, 2024 legvégén lezáruló Újvidék–Szabadka-vonalhoz képest egy, de legkésőbb másfél évvel, vagyis

 2026 nyaráig „a magyar barátaink be fogják fejezni a saját vasúti szakaszukat Budapestig”.

Ez tehát azt jelenti, hogy a Budapest–Belgrád magyar szakasza, a 150-es vonal teljes felújítása addigra véget érhet. Mindez pedig azt jelentené, hogy a szerb és a magyar főváros közötti távolság leküzdése 2 óra 40 perc alatt lehetséges lesz. És ez még nem minden, mert Vucic arról is beszél, hogy addigra a Budapest–Bécs vonatút csak 2 órát vesz majd igénybe, vagyis Belgrádból az osztrák fővárosba 5 óránál kevesebb időbe telne eljutni kötött pályán.