Az akut légúti megbetegedések megugrása többféle kórokozó, elsősorban az influenza egyidejű terjedésével függ össze – mondta a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője, Mi Feng vasárnap.
 

Students Get Flu Shots
Képünk illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP


Egy sajtótájékoztatón kifejtette:

Erőfeszítéseket kell tenni az érintett klinikák és kezelési területek számának növelésére, a rendelési idő megfelelő meghosszabbítására és biztosítani kell a gyógyszerellátást.

Hozzátette: a létfontosságú és zsúfolt helyeken, mint például az iskolákban, gyermekekkel foglalkozó intézményekben és idősotthonokban is figyelni kell a járvány megelőzésére és ellenőrzésére, csökkentve az emberek és látogatók létszámát.
 

A légzőszervi megbetegedések számának emelkedéséről rutinszerű ellenőrzésre hivatkozva kért tájékoztatást csütörtökön a WHO, miután észak-kínai gyermekeknél előforduló, diagnosztizálatlan tüdőgyulladásos csoportokat talált.

Pénteken a WHO tudatta, hogy a kínai hatóságok nem találtak szokatlan vagy új kórokozókat vagy kórképeket az érintett területeken, hozzátéve, hogy a gócokat olyan, már ismert patogének okozták, mint az influenzavírus, a jellemzően gyerekeket érintő mycoplasma pneunomiae, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid–19-et okozó koronavírus.

A szervezet hangsúlyozta, hogy szerinte nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a Kínába készülök esetében, de aki légúti betegségek tüneteit észleli magán, az lehetőleg tartózkodjon az utazástól.