Közélet

Órákon belül hatalmas vihar csaphat le Olaszországra, Szlovéniát ismét árvíz fenyegeti

A Ciarán nevű viharzóna Nagy-Britannia és Franciaország felől éri el Olaszországot. A vörös riasztást Veneto és Friuli Venezia Giulia olasz tartományokra adták ki. Este több mint száz kilométer per órás szél és akár öt méter magas hullámok is pusztíthatnak a területen.

Vörös színű készültség van érvényben Veneto és Friuli Venezia Giulia olasz tartományban a rendkívül erős szél és a heves esők miatt, Liguria tengerpartján pedig 5 méternél is magasabb hullámokra számítanak egészen szombatig. A Nagy-Britannia és Franciaország irányából érkező, Ciarán nevű viharzóna a következő órákban éri el Olaszországot.

Summer Storm In The Province Of Rieti
An approaching lightning storm before a summer thunderstorm in the province of Rieti. According to experts, lightning strikes in Italy are constantly increasing. The thunderstorm seen from Mount Terminillo, in the province of Rieti, (Italy), 11 August 2022. (Photo by Riccardo Fabi/NurPhoto) (Photo by Riccardo Fabi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: RICCARDO FABI / AFP

Az északkeleti régiókban, Venetóban és Friuli Venezia Giuliában már csütörtök reggel életbe lépett a riasztás. Több városban nem nyitottak ki az iskolák, lezárták a parkokat és a temetők egy részét, korlátozták a buszközlekedést, valamint a teherforgalmat.

Luca Zaia venetói kormányzó bejelentése szerint a délutáni és esti órákban ciklonszerű esőt és óránkénti száz kilométer sebességnél is erősebb szelet várnak. A rossz idő miatti készültség péntekre is érvényes.

Velence városát a napok óta működésben levő Mose mobil zsiliprendszer védi a tengerártól.

Az észak-nyugati Liguria tengerpartjait lezárták egészen szombatig. A tartományban, valamint a közeli Lombardiában, Emilia-Romagnában és Toszkánában közepes, narancssárga színű riasztás lépett életbe. Milánó városát kedden öntötte el az esővíz, és újabb viharokat várnak. Az alpesi Trentinóban is riasztás lépett életbe a rossz idő miatt.

A viharzóna déli irányba halad tovább. Campania tartományban is nagy mennyiségű csapadékkal és a hőmérséklet csökkenésével számolnak az egészen mostanáig tartó nyári meleg után.

Szlovéniát ismét árvíz fenyegeti

Olaszország mellett Szlovéniát eléri a vihar az esti órákban. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a heves esőzéstől kiönthetnek a folyók, a lakosságot arra kérik, hogy készüljenek fel a veszélyre. 

Jelenleg Dél-Angliát és Franciaországot érte el, a front pedig közeledik az Alpokhoz, és valószínűleg éjszaka fogja átszelni Szlovéniát

– mondta Branko Gregorcic meteorológus.

Becslések szerint Szlovénia északnyugati részén 24 óra alatt  120 és 240 milliméter közötti mennyiségű csapadék eshet. A területen a legmagasabb fokú készültséget vezették be.

Legutóbb augusztusban volt árvíz Szlovéniában. Akkor a parlament olyan jogszabály-módosítást vezetett be a természeti katasztrófák következményeinek felszámolásáról szóló törvényben, ami lehetővé tette a károsult régiók számára a segélyek gyorsabb elosztását.

 

vihar Szlovénia Olaszország időjárás árvíz
Kapcsolódó cikkek