Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok egy része az illegális fegyverpiacon keresztül az afganisztáni tálibokhoz került, onnantól kezdve pedig bárhova kerülhetnek. Putyin mahacskalai repülőtéri zavargásokra közölte, hogy minden normális embert felzaklat, ha a Gázai övezetből érkező felvételeken vérző gyerekeket lát, de ennek ellenére meg kell őriznünk a hidegvérünket.

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin addresses new members of the Russian Civic Chamber in Moscow on November 3, 2023. (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

„Ami a Mahacskalában történteket illeti, könnyű volt szikrát gyújtani, nagyon könnyű. A Gázában zajló borzalmak ismeretében könnyű ezt megtenni, mert amikor az ember szenvedő és véráztatta gyermekeket lát, ökölbe szorul a keze, és könnyek szöknek a szemébe” – mondta a politikus.

Azt gondolom, minden normális embernek ez a reakciója. És ha mégsem, akkor az embernek nincs szíve vagy kőből van

– tette hozzá az orosz elnök. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindenkinek meg kell őriznie a hidegvérét. Az Oroszországhoz tartozó muszlim többségű Dagesztánban október 29-én palesztinpárti tüntetők demonstráltak a Gázai övezet izraeli bombázása miatt a mahacskalai repülőtér közelében. A több száz fős feldühödött tömeg később behatolt a nemzetközi terminál területére a Tel-Avivból érkező járat utasai után kutatva.

A dagesztáni hatóságoknak ugyan sikerült biztonságba helyezniük az utasokat, de a feldühödött tömeg üldözőbe vette az őket szállító buszt. A rendőrség több mint 80 embert vett őrizetbe, Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli ülést hívott össze a biztonsági vezetőkkel, hogy megvitassák, mit tegyenek a hasonló esetek megelőzése érdekében. 

Moszkva Ukrajnát és a nyugati országokat vádolta meg azzal, hogy viszályt szítottak Dagesztánban, amit Kijev és Washington is hamisnak nevezett és visszautasított.

Izraeli háború: a csecsen hadúr tűzparanccsal fojtaná el a tüntetéseket

Ramzan Kadirov csecsen hadúr szerint a mahacskalai repülőtéren kialakult, a pogromok idejét idéző zavargásoknak tűzparanccsal lehet gátat vetni, ezért Csecsenföldön minden tüntetést megtiltott az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán. A Telegram-csatornáján közzétett videójában arról is beszélt, hogy a demonstrációkat el fogják tiporni.