Közélet

Zelenszkij tanácsadója szerint Kijevnek semmi köze a mahacskalai zavargásokhoz

Mihajlo Podoljak szerint Oroszország katonai agressziója és globális szabályokat sértő politikája okolható a zavargások kitöréséért.

Kijevnek semmi köze az Izrael-ellenes zavargáshoz, amely az Oroszországhoz tartozó, túlnyomórészt muszlimok lakta Dagesztánban történt – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója hétfőn. A Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a tisztségviselő azt írta, hogy a mahacskalai események, a spontán Izrael-ellenes akciók „a más országok és nemzetiségek elleni katonai agresszió oroszországi jóváhagyásának, valamint a polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök orosz dicséretének az eredménye”.

Fotó: AFP

Podoljak szerint a dagesztáni fővárosban lezajlott zavargásokhoz olyan előfeltételek járultak hozzá, amelyeket Moszkvának „a több évtizedes, helytelen, ál-asszimilációs politikája, a globális szabályokat sértő agresszív rezsimek törvénytelen magatartásával szembeni toleranciája alakított ki”.

A különböző etnikai csoportok iránti gyűlölet meggyökeresedését, az elpusztításukra tett kísérleteket, a világintézmények maradékainak pusztulását, médiabravúrokat a polgári lakosság elleni nyílt atrocitásokkal, fokozva a háború népirtó összetevőjével

– nyilatkozta a tanácsadó. Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy külföldről, a többi között ukránbarát Telegram-csatornákon szítottak viszályt etnikumok és felekezetek között a régióban. Vasárnap este le kellett állítani a légi forgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert 

több száz palesztinpárti tüntető hatolt be az egyik leszállópályájára és a nemzetközi terminál területére.

A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket izraeli menekülteknek gondoltak.

Vlagyimir Putyin is nyilatkozott a mahacskalai zavargásokkal kapcsolatban. Az orosz elnök nem biztos benne, hogy „Kijev minden magas rangú nyugati pártfogója tudja, hogy mit csinálnak az alárendeltjeik, akik pogromokat szítanak Oroszországban”. 

 

zavargás Oroszorország izraeli háború ukrajna mahacskal
Kapcsolódó cikkek