Közélet

Izraeli háború: a csecsen hadúr tűzparanccsal fojtaná el a tüntetéseket

Ramzan Kadirov a dagesztáni zavargások után szólalt meg. Csecsenföldön tilos az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán tüntetni.

Ramzan Kadirov csecsen hadúr szerint a mahacskalai repülőtéren kialakult, a pogromok idejét idéző zavargásoknak tűzparanccsal lehet gátat vetni, ezért Csecsenföldön minden tüntetést megtiltott az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán. A Telegram-csatornáján közzétett videójában arról is beszélt, hogy a demonstrációkat el fogják tiporni.

Chechnya leader Ramzan Kadyrov attends a ceremony formally annexing four regions of Ukraine Russian troops occupy - Lugansk, Donetsk, Kherson and Zaporizhzhia, at the Kremlin in Moscow on September 30, 2022. (Photo by Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

A Csecsenföldhöz hasonlóan muszlim többségű, szomszédos Dagesztán fővárosában, Mahacskalában a repülőtéren gyűlt össze jókora, lincshangulatot árasztó tömeg, amely a Tel-Avivból érkező repülő zsidó utasaira vadászott. A tömeg palesztin zászlókat is lengetett Izrael és a Hamász háborújának kapcsán, melynek kezdetén a terrorszervezet mintegy 1400 izraeli áldozatot szedett, amire válaszul az izraeli légierő csapásai nyolcezer palesztin életét oltották ki – írja a Newsweek.

Noha Vlagyimir Putyin orosz elnök a konfliktus kitörésekor jelezte, hogy hajlandó közvetíteni a felek között, Moszkva azóta fogadta a Hamász küldöttségét, ami után Izrael aligha fogadja el semleges közvetítőként az oroszokat.

Október 10-én Kadirov is a Hamász mellett szólalt fel, így a mahacskalai zavargással szemben is valószínű, hogy a kontrollálatlan tömeg lehet a gondja. 

Kedden ezért felhatalmazta a csecsen rendvédelmi erőket, hogy a tüntetőkre lőjenek, igaz, csak három figyelmeztető lövés után.

A dagesztáni zavargásban mintegy 1500-an vehettek részt, ebből 60 személyt letartóztattak a hatóságok, és további 150-et azonosítottak.

Putyin Ukrajnát és a nyugati titkosszolgálatokat tette felelőssé a repülőtéren kialakult lincshangulat miatt.

 

izraeli háború Izrael Ramzan Kadirov Hamász tüntetés
Kapcsolódó cikkek