Sikeresen zárult az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti hadgyakorlat – közölte csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium (HM). Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert idézve azt írták: közel 6 ezer fő, 47 katonai szervezet részvételével lezárult a Magyarországon harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 2023 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelynek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás.

SZALAY-BOBROVNICZKY KristófBakonykúti, 2023. november 16.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf Bakonykúti, 2023. november 16.Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén 2023. november 16-án, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején.MTI/Vasvári Tamáshonvédelmi miniszter az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén 2023. november 16-án, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás

A hadgyakorlatot azért rendelte el a honvédelmi miniszter, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában – amikor háború, migráció és azzal együtt terrorizmus fenyegeti Európát – Magyarország biztonsága az első.

Az ország védelmi rendszerét 5 vármegyében és 40 helyszínen mintegy 6 ezer fő és 700 technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni.

A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött – közölte a miniszter. A gyakorlat célja az volt, hogy megismerjék és leteszteljék, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre. Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte, a váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt vadászgépeket kellett Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy „itt a katonák lepróbálták, hogy hogyan tudják az üzemanyag-ellátást, mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén”. Kitért arra is, hogy 

eredményesen integrálták az ország területén települt NATO-erőket a védelmi műveleteikbe, illetve sikeresen felkészültek a szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére.

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, a védelmi képességek 500-600 tartalékos részvételével lezajlott tesztelése rámutatott arra, hogy a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok „behívásán”.

A veszélyek korát éljük – Magyarország is hadgyakorlatozik

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a veszélyek korát éljük. A biztonság hosszú évtizedek óta szilárdan álló építményén komoly repedések jelentek meg. Háború, illegális migráció és vele együtt terrorveszély sújtja Európát.

A tárca ezért párbeszédet kezdeményez a munkaadói oldallal is annak érdekében, hogy a jövőben megkönnyítsék a tartalékosok részvételét a gyakorlatokon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik, és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben.