Közélet

Az orosz-ukrán háború 630. napja – több irányból indíthatnak új támadáshullámot az oroszok

Több ukrán tisztviselő hangsúlyozta a frontvonal helyzetének összetettségét, de abban mind egyetértettek, hogy Ukrajna irányítja a harcteret.

Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők parancsnoka elmondta, nagy az esélye annak, hogy az orosz erők egyidejű, különböző irányból érkező támadáshullámot indíthatnak annak érdekében, hogy visszaszerezzék a kezdeményezést Bahmuttól északra és délre. 

Ukrajna tél orosz-ukrán háború
Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Míg az orosz erőknek kihívásokkal kell szembenézniük a kezdeményezés teljes visszaszerzése terén, az ukrán erők folytatják saját offenzívájukat, taktikai előnyöket biztosítva Zaporizzsija megye nyugati és Herszon megye keleti részén – írja a The Kyiv Independent.

Az orosz katonai parancsnokság most azon döntések előtt áll, hogy az ukrán offenzívákkal szembeni védelemre fordítsák-e erőiket, vagy átcsoportosítsák-e őket máshol végzett műveletek támogatására, ami potenciálisan korlátozza a kezdeményezés visszaszerzését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozata szerint jelentősen megnőtt az orosz csapatok rohamainak száma az ukrajnai frontvonalakon. Ezzel egy időben Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy egyesült államokbeli rendezvényen azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás folytatódik, és az ukrán fegyveres erők megvetették a lábukat Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján.

Az orosz–ukrán háború keddi híreit itt olvashatja.

20:21

Gőzerővel folyik a puskintalanítás Ukrajnában

Kiposztolt a Facebookra egy videót Dmitro Bilocerkovec, a kijevi városi tanács képviselője, melyen látható, amint egy daruskocsi felemeli a levegőbe Alekszandr Puskin orosz költő szobrát Kijev egyik központi parkjában. A liget ma Ivan Bahrjanij huszadik századi ukrán költő nevét viseli, de régen Puskin parknak hívták. A korábban vörös festékkel összemázolt szobor eltávolítása a "puskinopad", vagyis "puskintalanítás" része, mely alapötletét a Lenin kultusz felszámolásáról kapta.  

19:11

Több helyen is vegyi fegyvert vethettek be az oroszok

Az oroszok vegyi fegyvert vetettek be az Ukrán Fegyveres Erők tájékoztatása szerint – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Az elmúlt napokban zajló harcok folyamán a megszállók két hadszíntéren vegyi fegyverekkel is támadtak. Az ukrán források szerint az oroszok ilyen fegyvereket alkalmaztak Szvativszk és Bahmut térségében.

A szvativszki és a bahmuti frontvonalon két esetben rögzítették vegyi fegyverek használatát

– derült ki a Deep State szerdai közleményéből.

19:09

Norvégia hatalmas összeget fordít légvédelme megerősítésére

Norvégia beruházást tervez légvédelme erősítése érdekében;, az oslói vezetés 12,5 milliárd norvég koronás (400 milliárd forint) összeget különít el erre a célra – közölte szerdán Jonas Gahr Store kormányfő. A miniszterelnök az NRK közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy 30 éve nem volt ekkora összegű beruházás az ország légvédelmébe.

A kormányfő kifejtette, hogy az összegből kis, közepes és nagy hatótávolságú NASAMS légvédelmi rakétákat, indítóberendezéseket, irányítóközpontokat, valamint egyéb rakétákat is vásárol légvédelmi járművei számára. Store hozzátette, hogy a kormány ezzel a befektetéssel hozzájárul az országos készenlét fokozásához, és egyben a lehető leghamarabb pótolja az Ukrajnának átadott légvédelmi eszközöket.

19:06

Annyira lopják az üzemanyagot az ukrán hadseregben, hogy be kellett színezni

Az Ukrán Védelmi Minisztérium sajtószolgálata a Telegramon számolt be újításáról, mellyel elejét akarják venni a hadseregnél az utóbbi időben megszaporodott üzemanyaglopásoknak, írja az ukrajnai Kiszo, kiemelve, hogy ettől a héttől kezdve a gázolajszállítói vörösre, a benziné zöldre kötelesek festeni a folyadékot.

Az ilyen üzemanyag november végén jut el a rendeltetési helyére. 

A jelölés lehetővé teszi a kizárólag a fegyveres erők igényeire vásárolt üzemanyag azonosítását és nyomon követését, valamint csökkenti az illegális értékesítés lehetőségét. Ezenkívül a megadott szín lehetetlenné teszi az üzemanyag keverésével kapcsolatos visszaéléseket

– közölte a minisztérium.

18:05

Óva inti tagállamait a NOB az orosz rendezésű ellenolimpián indulástól

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) óva intette a nemzeti olimpiai bizottságokat attól, hogy részt vegyenek az oroszországi Baráti Világjátékokon, mondván, az megsértené az oroszokra vonatkozó szankciós irányelveket. A NOB álláspontját James MacLeod, a NOB illetékes osztályának igazgatója tette közzé, akinek szavait az insidethegames.biz portál ismertette.

Oroszország 2024 szeptemberében Moszkvában tervezi megrendezni az első nyári Baráti Világjátékokat,

amelyeket Thomas Bach NOB-elnök korábban politizált sporteseménynek minősített. Oleg Maticin orosz sportminiszter válaszában úgy reagált, hogy az esemény nem a NOB ellen irányul.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság március végén azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolók kizárólag semleges státuszban indulhassanak a nemzetközi versenyeken, és csak azok, akik nyilvánosan nem támogatták Oroszország ukrajnai háborúját, nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel. Ezzel egy időben a NOB megtiltotta Oroszországnak és Fehéroroszországnak, hogy a területükön olimpiai sportágak nemzetközi versenyeit rendezzék meg.

16:11

Az ukránokat csak a „tüzes pokol” fogadta a Dnyeperen túl

Az ukrán katonák átkeltek a Dnyeper folyó orosz oldalára és most próbálják  visszaszorítani az orosz erőket Herszon megye déli részén. A hadsereg közlése szerint jelenleg „meglehetősen gördülékenyen” haladnak előre a fronton.

Vlagyimir Saldo orosz tisztviselő elmondása szerint feltartóztatták az ukránokat, akik bár átkeltek a folyó keleti partjára, de ott „pokoltűz” záporozott rájuk – írja a The Guardian.

Az ellenség csapdába esett Krynki településén, és tüzes poklot zúdítottunk rájuk bombák, rakéták, nehéz lángszóró rendszerek, tüzérségi lövedékek és drónok képében

– nyilatkozta Saldo. Állítása szerint az ukrán katonák pincékben bújtak el és házról házra rohangálnak az éj leple alatt. Saldo szerint az elmúlt két napban több mint száz katonát veszíthettek az ukránok. Amennyiben Ukrajnának sikerülne hátrébb szorítania az orosz erőket a Dnyepernél, az nagy visszalépést jelentene Oroszország számára.

14:56

Tőkeemelésre készül az EBRD az ukrajnai háború miatt

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megtette az első lépéseket egy 4 milliárd eurós tőkeemelés irányába, mely lehetővé teszi, hogy a pénzintézet megduplázza az Ukrajnának nyújtott éves finanszírozást – derül ki a bank szerdai közleményéből.

Az EBRD, mely 2022–2023-ban már 3 milliárd eurót adott Ukrajnának állítja, hogy az igazgatótanács javasolta a bank kormányzóinak, hogy fogadják el a tőkeemelésről szóló javaslatot, mely lehetővé teszi a jelentős és tartós befektetések eszközlését Ukrajna számára most és a jövőben.

A közlemény szerint a bank döntése egybevág a kormányzótanács véleményével, mely szerint Ukrajna támogatása a bank legfőbb prioritása, az országot ért orosz inváziót követően.

12:44

Bóka János: Brüsszelnek be kell látnia, hogy Ukrajna nem képes csatlakozni az Európai Unióhoz

A magyar kormány álláspontja szerint gondolkodási időszakra és stratégiai vitára van szükség az Európai Unió Ukrajna-politikájáról, amelynek be kell épülnie az Európai Tanács döntéseibe – jelentette ki Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szerdán Brüsszelben. Az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve Bóka János arról beszélt, hogy ameddig ez a stratégiai vitát nem folytatják le, addig „nem vagyunk abban a helyzetben, hogy Ukrajna csatlakozási folyamatának további lépéseiről vagy a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról döntéseket hozzunk”.

Bóka azt szeretné látni, hogy az Európai Unió támogatási politikája Ukrajnában hogyan hasznosult: mennyi forrást biztosítottak, ezeket mire fordították, mik a felhasználás tapasztalatai, a nehézségeket hogyan küzdötték le. A miniszter azt hangsúlyozta, hogy

arról is tanácskozni kell, mennyire fenntartható az a stratégia, amely arra épült, hogy Ukrajna katonai győzelmet arat, Moszkva katonai vereséget szenved, és ez politikai változásokat indít el Oroszországban. Amennyiben ez nem tartható fenn, meg kell tudni, hogy az EU-nak van-e másik stratégiája, amely sikerre vezethet, és egy működő biztonsági rendszert hozhat létre Európában.

 

08:27

A dán tengerszorosokban állítanák meg az orosz olajat

Az Európai Unió legfrissebb tervei szerint a dán felségvizeken állíthatják meg az orosz olajat szállító tankereket, amennyiben azok nem rendelkeznek nyugati biztosítással. Márpedig nyugati biztosítást csak azokra a hajókra lehet kötni, amelyek a hordónkénti 60 dolláros ársapkán belül maradó nyersanyagot szállítanak.

A Balti-tengeren útra kelő orosz olaj – a vízi úton történő export 60 százaléka – csak akkor képes elérni úti célját, ha előtte keresztülhajózik a dán felségvizek szorosain. A javaslat azután merült fel, hogy nyugati tisztviselők is elismerik, hogy szinte az összes orosz olaj a G7 ársapkájánál drágábban talál gazdára.

08:25

Több mint nyolcezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán–magyar határszakaszon 4308-an léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4059-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

oroszország ukrán front ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek