Közélet

Megugrott az orosz támadások száma az ukrán fronton

Mind az oroszok, mind az ukránok ellenséges rohamok visszaveréséről számoltak be.

Jelentősen megnőtt az orosz csapatok rohamainak száma az ukrajnai frontvonalakon – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai jelentésekre hivatkozva a Telegram-csatornáján.

A helyzet különösen a Donyeck megyei Avgyijivkánál és a Harkiv megyei Kupjanszknál súlyos az államfő szerint, aki jelezte azt is, hogy az ukrán katonák tartják állásaikat, és folyamatosan támadó hadműveleteket kezdeményeznek. Hozzátette, hogy az oroszok folyamatosan ágyúzzák Herszon városát is, noha ebből katonai előnyük nem származik.

Military mobility continues in the southern region of Ukraine
Fotó: Anadolu via AFP

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az Ukrajna által létesített fekete-tengeri gabonafolyosó – az orosz támadások ellenére – továbbra is működik. Megjegyezte, hogy mostanra a folyosón áthaladt szállítmányok összsúlya elérte a négymillió tonnát, és a pozitív dinamika változatlan.

Mindeközben Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy egyesült államokbeli rendezvényen azt mondta, hogy 

az ukrán ellentámadás folytatódik, és az ukrán fegyveres erők megvetették a lábukat Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján.

Hivatalos honlapján közölte az ukrán főügyészség, hogy  azonosították azt az orosz oldalon harcoló két katonát, akik részt vettek Volodimir Vakulenko ukrán gyermekíró lelövésében és további három ember meggyilkolásában a harkivi régió megszállása során. Mindkét gyanúsított luhanszki származású. Az írót 2022 márciusában ejtették fogságba 14 éves fiával együtt, és agyonlőtték. Halálára csak tavaly novemberben derült fény.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közölte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 920-szal 313 470-ra nőtt. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, húsz tüzérségi rendszert és 15 drónt.

Az orosz hadügyminisztérium keddi helyzetjelentése szerint négy frontszakaszon összesen húsz ukrán rohamot vertek vissza, melynek során mintegy 900 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tájékoztatás szerint 

a legnagyobb veszteséget, mintegy 300 főt Donyeck körzetében szenvedték el az ukránok.

Az oroszok szerint az embereken túl az ukránok elvesztették az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandár egy megfigyelő- és vezetési pontját a donyecki régióban, továbbá egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két páncélozott személyszállítót, két páncélozott járművet, három lengyel gyártmányú Krab és egy amerikai M119-es önjáró, valamint egy M777-es vontatott löveget, két HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 23 drónt. Az orosz statisztika szerint ezzel a háború eleje óta a hadszíntéren lelőtt ukrán pilóta nélküli repülőszerkezetek száma 8900 fölé emelkedett.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Cseljabinszkban elfogott egy helyi illetőségű férfit, aki gyújtóbombával készült támadást intézni közigazgatási intézmények ellen. Az FSZB szerint a gyanúsított egy ukrán nacionalista szervezet ideológiájának híve.

 

roham katona orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek