Közélet

Az izraeli háború 55. napja – Tovább hosszabbítják a gázai tűzszünetet

A múlt héten megkötött tűzszünet eredetileg négynapos lett volna, de azóta folyamatosan meghosszabbították, mivel a Hamász hajlandó további túszokat elengedni palesztin foglyokért cserébe.

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet – jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban. A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, és az utolsó pillanatokig nézeteltérés volt arról, hogy Hamász milyen további túszokat engedjen szabadon.

Fotó: Alaa Badarneh

A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

Az izraeli sajtó jelentése szerint 

Izrael azt nem volt hajlandó elfogadni, hogy a Hamász hét nő és gyermek mellett három holttest átadását javasolta, és végül hajnalig tartó tárgyalások után, 20 perccel a tűzszünet lejárta előtt állt csak rá arra, hogy életben lévő túszokat engedjen el.

Izrael a korábbi tárgylásokon leszögezte, hogy nem hajlandó holttesteket elfogadni a jelenlegi, humanitárius tűzszüneti megállapodásban, nem fog izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokat elengedni holttestekért cserébe.

Előzőleg szerdán késő este a Hamász szabadon bocsátott tizenhat, a „fekete szombaton” a Gázai övezetbe hurcolt túszt, köztük négy thaiföldi vendégmunkást, két orosz–izraeli kettős állampolgárságú nőt, valamint öt nőt és gyermeket, akiket különböző izraeli kórházakba szállítottak megfigyelésre.

Izrael elutasította a tartós tűzszünet iránti követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén. „Mindenki, aki a tűzszünetet támogatja, az alapjában véve a Hamász terroruralmának folytatását támogatja a Gázai övezetben” – jelentette ki Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet a New York-i tanácskozáson. Hangsúlyozta, hogy egy tűzszünettel Izrael nem tudja megvédeni polgárait.

 

17:07

Buszmegállóban álló civileket öltek meg terroristák Jeruzsálemben – videó

17:06

Két magyar férfi maradt a Hamász fogságában – a külügy szorgalmazza a kiszabadításukat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a maradék két magyar állampolgárságú gázai túsz minél előbbi kiszabadításának előmozdítására kérte izraeli kollégáját, Eli Cohent csütörtökön Szkopjéban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezletét megelőzően rámutatott: továbbra is aggodalomra ad okot a közel-keleti biztonsági helyzet, nem tudni, meddig tarthat a tűzszünet, s hány túsz szabadulhat ki még a Hamász terrorszervezet fogságából.

08:26

Jemeni támadó drónt semmisített meg egy amerikai hadihajó

Újabb Jemenből indított támadást védett ki egy amerikai hadihajó az Arab-öbölben. A USS Carney már október során is több mint egy tucat drónt semmisített meg. A beszámoló szerint a USS Carney romboló egy iráni gyártmányú, pilóta nélküli légi eszközt lőtt le, amelyet a húti lázadók indítottak. Az eset nem járt károkkal vagy sérülésekkel.

fogolycsere izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek