A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) déli parancsnoksága szombaton bejelentette, hogy a mianmari határ mellett katonai kiképzést és gyakorlatsorozatot fog végrehajtani, amelynek célja a helyben állomásozó csapatok gyors manőverezőképességének, határzárásának és tűzerejének tesztelése – írta a Global Times.

MJINT SZVE
A mianmari polgárháború súlyos fenyegetést jelent Kínára.
Fotó: MTI / AP

Katonai szakértők szerint Kína ezzel az Észak-Mianmarban folyó fegyveres harcokra próbál felkészülni, hogy megvédje a saját lakosságát, ám egyben nyílt fenyegetésként is szolgál az ország számára, hogy a viszályt tartsák a határaikon belül.

A kínai hadsereg erői mindig felkészültek a különböző vészhelyzetekre való reagálásra, és eltökélten védik a nemzeti szuverenitást, a határ stabilitását, valamint az emberek életének és vagyonának biztonságát 

– közölte Tian Junli alezredes, a PLA déli parancsnokságának szóvivője. Mianmar már hosszú ideje egy véres polgárháborútól szenved, amelyben a terrorizmustól a népirtásig szinte minden emberi tragédiára sor került, és a harcok többször is azzal fenyegettek, hogy átterjednek Kínára. Emiatt nem meglepő, hogy a PLA egyre nagyobb haderőt sorakoztatott fel a határon.

A mianmari konfliktusban álló felek – kormány katonai erői és a helyi hadurak – nem akarnak olyan balesetet, amely Kína és a kínai emberek biztonságát veszélyeztetné, de ha a konfliktusok a határhoz közeli területeken zajlanak, akkor lehetséges, hogy bombák vagy gránátok lépik át a határt, és kárt okoznak a kínai oldalon, miközben a menekültek esetleges beáramlása is a komoly kihívást jelenthet.

A mianmari kínai nagykövetség pénteken felszólította a kínai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az észak-mianmari Kokang régió Laukkai területét, és maradjanak távol az övezettől, mivel a térségben folytatódnak a konfliktusok.

A PLA nem akar belekeveredni egy polgárháborúba, azonban hadseregünk kötelessége, hogy megvédje a határainkat és a lakosságot 

– olvasható a kínai védelmi erők közleményében.

Drámai veszteséget szenvedett a mianmari hadsereg

A junta ellen lázadók a mianmari hadsereg mintegy százhúsz teherautóját semmisítették meg egy dróntámadásban.