Rátámadt egy vadászra, és meg is sebesítette egy nőstény medve a nyugat-szlovéniai Karszt-vidéken, így az állatot lelőtték – jelentette be hétfőn a koperi rendőrség.

A tájékoztatás szerint két vadász Stanjel helyi vadászegyesületének szervezésében vett részt a vadászaton, amikor a 49 éves férfire rátámadt a medve. A fenevadat a férfi 46 éves társa lelőtte.

Brown bear (Ursus arctos) in alert, Slovenia
Fotó: AFP

A megtámadott férfit hasi, fej- és kézsérülésekkel szállították a sempeteri kórházba. A rendőrség szerint nincs életveszélyben. 

Egy hete a délnyugat-szlovéniai Vremscica-hegység közelében egy másik vadász végzett önvédelemből egy medvével.

A medvék folyamatosan jelen vannak a Vremscica térségében Aljosa Znidarsic, a szlovén erdészeti szolgálat munkatársa szerint, ám ritkán támadnak emberre. Szlovéniában 2000 óta kevesebb mint két tucat medvetámadást jegyeztek fel, melyek többségében az emberek csak kisebb sérüléseket szenvedtek.

Szlovéniában nagy a medvepopuláció, a becslések 1100 egyedet tartanak számon, és a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat. A szlovén természeti erőforrások minisztériuma idén áprilisban 230 barnamedve elejtését engedélyezte.