Sajnos továbbra is gyakran lehet ismert emberek nevével visszaélő hirdetésekkel találkozni a Facebookon és más közösségi oldalakon, melyek különböző ajánlatokkal, bennfentes információk ígéretével, valós médiumok manipulált címlapjaival tévesztik meg a közösséget. Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója ezért ismételten arra kéri az oldalak felhasználóit, hogy ne higgyenek a csalók hirdetéseinek, és ne kattintsanak rájuk, mert adathalászok csapdájába kerülhetnek – olvasható az OTP Bank pénteki közleményében.

A tájékoztatás szerint a hirdetéseknek bizonyos közös jellemzőik is vannak, így

nagy összegű nyereményekkel, bennfentes információkkal, magas hozamú kriptovaluta-befektetésekkel ígérnek gyors meggazdagodást. 

Ha az ajánlat túlságosan jónak tűnik, miközben a csalók az adatok megadását sürgetik, érdemes gyanakodni, ahogy akkor is ha a csalók szoftvert is telepítenének a készülékre.

Budapest 20180424 Labdarúgás 2018 dr Csányi Sándor  Magyar Labdarúgó Szövetség  MLSZ elnökFotó: Szabó Miklós Nemzeti Sport  Budapest 20180424 Labdarúgás 2018 dr Csányi Sándor 
 Magyar Labdarúgó Szövetség  MLSZ elnök
Fotó: Szabó Miklós Nemzeti Sport
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport 

A közleményben azt is kérik, hogy 

amikor egyértelmű, hogy csalók élnek vissza az ismert emberek adataival, jelentsük a hirdetéseket, 

és felhívják a figyelmet arra is, hogy a hirdetések nem csak az OTP Bank ügyfeleinél jelennek meg.

„Rendszeresen jelennek meg a Facebookon és más közösségi oldalakon olyan hirdetések, amelyek nevemmel és fotómmal visszaélve azt sugallják, hogy tőlem származó befektetési tippet olvashatnak az adott oldalakon. Felhívom a figyelmet arra, hogy sem a múltban, sem a jövőben nem adok befektetési tanácsokat. Ezekre a hirdetésekre kattintó, nem elég körültekintő felhasználók könnyen az adathalászok kelepcéjében találhatják magukat. Arra kérem a közösségi oldalak használóit, hogy legyenek körültekintőek, ne kattintsanak az ilyen hirdetésekre, ezeket ugyanis csalók helyezték el. Minden esetben megtesszük ellenük a szükséges jogi lépéseket” – nyilatkozta a nevével és fotójával elkövetett visszaélési kísérletek kapcsán Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

A tájékoztatás szerint ezek a hirdetések személyiségi jogokat sértenek, és sokszor az OTP Bank védjegyeivel is visszaélnek. Az ellenük való fellépést azonban nehezíti, hogy a csalók gyakran külföldről, álnéven dolgoznak.

Az OTP Bank a saját közösségi oldalain, illetve honlapján is rendszeresen közzéteszi a figyelemfelhívásokat, hogy minél többekhez eljusson a hír, és ne legyenek a csalók áldozatai.