A Szerb Haladó Párt a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg a szerbiai parlamenti választáson az előzetes eredmények szerint.

Snap Elections In Serbia Amid Heavy Political ScrutinyBELGRADE, SERBIA - DECEMBER 17: Serbian President Aleksandar Vucic (C) casts his ballot at a polling station during parliamentary and local elections on December 17, 2023 in Belgrade, Serbia. Some 6.5 million Serbs  are set to vote in early legislative elections, the Serbian Progress Party (SNS) of populist President Aleksandar Vucic is expected to win against the united opposition. (Photo by Vladimir Zivojinovic/Getty Images)
Aleksandar Vucic szavaz (Fotó: Vladimir Zivojinovic/Getty Images)

Mindez egyrészt azt jelenti, hogy a szerb kormánypárt magabiztosan nyerheti meg az előrehozott választást, másrészt azt is, hogy nem igazolódtak be a szoros küzdelmet jövendölő előrejelezések.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök – akit az MTI idézett – vasárnap késő este bejelentette: az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben. Mint mondta, pártja adatai szerint az ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája a voksok 23,5 százalékát szerezte meg, míg a harmadik helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 6,5 százalékkal. A parlamentbe az SNS adatai alapján bekerült még a jobboldali Remény koalíció (4,9 százalék), valamint A nép egy hangja nevű pártfüggetlen lista (4,7 százalék). A Szerb Haladó Párt adatai alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) öt vagy hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

Aleksandar Vucic közölte azt is, hogy a vajdasági tartományi választáson is hasonló eredmények születtek, és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint a fővárosban A nép egy hangja nevű lista lehet a mérleg nyelve. A szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

A hivatalos és végleges eredményeket csütörtökig kell nyilvánosságra hozni, ám ha meg kell ismételni néhány helyen a voksolást, akkor csak néhány hét múlva várhatók végleges adatok.

A valamivel több mint 6,5 millió, szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 18 lista közül választhatott, míg a tartományi parlament helyeiért 13 lista jelöltjei versengtek. Emellett Szerbia 65 önkormányzatában, a többi között Belgrádban is választást tartottak.