Karácsonyi interjút adott a Mol csoporttag Slovnaft vezérigazgatója a szlovák Dennik magyar nyelvű projektlapjának, a Napunknak. Világi Oszkár 2006-tól a Slovnaft olajfinomító vezetője, 2011-től a Mol csoport igazgatósági tagja.

20190807-10-tum
A leggazdagabb felvidéki magyar Orbán Viktorról: „soha nem lépett át olyan határt, ami veszélyt jelent Szlovákiára vagy a környékbeli államokra”. Fotó: Tumbász Hédi

Egyúttal nagyvállalkozó. Szlovákiában különböző ágazatokban érdekelt a mezőgazdaságtól a vendéglátásig. De szintén ő a tulajdonosa a dunaszerdahelyi DAC és a győri ETO futballkluboknak. Azt tervezi, hogy új külföldi piacokon terjeszkedik cégeivel, mivel úgy gondolja, hogy ki kell lépni Európából. Ázsiát említette példaként, ahol az energetikában és az élelmiszeriparban lát lehetőséget. 

„Azt nézzük, hol vannak olyan növekvő piacok, ahol érdemes nagy szerepet vállalni. Szkeptikus vagyok abban, hogy megmarad-e Európa versenyképessége. Ezért próbálok diverzifikálni, mert eddig a vállalkozásaim nagyrészt Európában voltak” – magyarázta.

Mennyi különadót fizet a Slovnaft?

Arról is beszélt, hogy az újságokból tudták meg, hogy az újonnan megválasztott Fico-kormány meghosszabbítja a Slovnaftra kivetett különadót. Erről a szlovák kormány nem tárgyalt velük. Megjegyezte, hogy az elemzésekből, amiket olvas, úgy látja, hogy a szlovák költségvetés elég rossz állapotban van, és ebben nagy rész illeti a Matovic-kabinetet. Vele kapcsolatban megemlítette, hogy több kijelentéséből kiderül, hogy nem karja, hogy a Slovnaftban keletkező profit átkerüljön Magyarországra. Ezt diszkriminatívnak tartja, ezért pert indítottak a szlovák állam ellen. 

Ami pedig a különadót illeti: az EU javaslata 33 százalék volt, a Slovnaft azonban 2022-re 55- százalékos adókulcsot kapott, 2023-ra pedig 70 százalékot. Tavaly ez 620 millió euró volt, így a Slovnaft vált Szlovákia legnagyobb adófizetőjévé. Világi Oszkár szerint a környező országokban és Európában működő nagy olajvállalatok közül egyedül ők fizettünk be ekkora adót. Ezzel együtt is 1,06 milliárd eurós rekordnyereséget értek el. Arról nem kívánt spekulálni, hogy ezt meg tudják-e ismételni.

Fenyegetést jelent-e Orbán Viktor Szlovákiára?

Az interjúban az is szóba került, hogy Szlovákiában sokan fenyegetésként tekintenek Orbán Viktor magyar kormányfőre, például mert elszakított országrészként beszélt Szlovákiáról. Világi Oszkár erre úgy reagált, hogy szerinte 

a miniszterelnök egyáltalán nem fenyegetés Szlovákiára nézve.

„Orbán demokratikusan gondolkodó ember, aki mindig a demokrácia keretein belül gyakorolja a hatalmát. Soha nem lépett át semmilyen olyan határt, ami arra utalna, hogy bármilyen veszélyt jelent Szlovákiára vagy a környékbeli államokra” – húzta alá. 

Kitért rá, hogy magyar szemmel igazságtalanságnak tűnik, hogy ennyi magyar él a határokon túl. Ez egy béketárgyalásnak lett az eredménye, ami a magyar fél számára történelmi trauma. De szerinte ezt a magyar emberek és a magyar politika már elfogadta. „Túl kell lépni azon, hogy Magyarország veszélyeztetné a környező országokat. Ezzel azok ijesztgetnek, akiknek ez az ijesztgetés megfelel” – mutatott rá.

Megkérdezték, hogy ad-e tanácsokat Orbán Viktornak. Nem szokott, a miniszterelnök elég okos ember és elég okos tanácsadói vannak. De harminc éve ismerik egymást, és Világi Oszkár úgy érzi, az ő viszonyulása hozzá baráti. „Ugyanabban az évben születtünk, így az a folyamat, ami benne lezajlott, bennem is lezajlott. Így valószínűleg értem, mi történik egy olyan ember lelkivilágában, aki a szocializmusból jött, és politikai felelősséget visel egy ország sorsáért. Ezért tudok azonosulni azzal, ahogy a világ dolgaira tekint” – fogalmazott.

Kiskaput nyitott az EU a Molnak

A Slovnaft továbbra is exportálhat Csehországba.