Az meghosszabbította a Mol-leány Slovnaft számára azt a lehetőséget, hogy az orosz nyersolajból származó finomított termékeket Csehországba exportálja. Az Oroszország elleni uniós szankciók részeként e lehetőség december 5-ével megszűnt. Most viszont Brüsszel 2024. december 5-ig újra kinyitotta a kiskaput a pozsonyi finomító előtt azzal a megkötéssel, hogy a cseh irányú kivitel volumene nem lépheti át az elmúlt öt év átlagát. 

Banskã,Bystrica,,Slovakia,-,June,7,,2022:,Logo,And,Sign
Fotó: Adam Radosavljevic

Ez is rendkívül fontos engedmény, ugyanis a Slovnaft kivitelének 60 százaléka Csehországba irányul. Ráadásul a térség olajfinomítói közül egyedül a Slovnaft kapacitásai teszik lehetővé az exportot, a többi ország nem önellátó üzemanyagtermékek terén. „A Szlovákiával szomszédos országok finomítói – Magyarország kivételével – mindegyike körülbelül 30 százalékkal kisebb termelési kapacitással rendelkezik, mint az egyes országok üzemanyag-fogyasztása. A Slovnaft az egyetlen olyan finomító, amely termékeinek csak egyharmadát állítja elő a hazai piacra, a többit pedig a szomszédos országokba exportálja, hogy ellensúlyozza az ottani hiányt” – jelentette ki Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapban megjelent kommentárjában. 

Szerinte

a Slovnaft a cseh üzemanyagpiac 20 százalékát látja el, 

az ország morva régióiban pedig minden második liter gázolaj a Slovnafttól származik. Napjainkban a pozsonyi társaság kb. 70 százalékban orosz Ural kőolajat dolgoz fel, legalább két évbe és 200 millió euró beruházásba kerül, míg teljes mértékben átállnak bármilyen forrásból (döntően a horvát Adria vezetéken át) érkező nyersolaj feldolgozására.

A Slovnaft számára kedvezőtlen hír, hogy a Fico-kormány egy teljes évvel meghosszabbította a cégre kivetett különadót (arra hivatkozva, hogy az Ural és a nyugat-európai Brent olajféleség közötti árkülönbségből profitál a cég), ami 2024-ben mintegy 180 millió euró terhet jelent a Slovnaftnak.