Elutasította a román képviselőház a csütörtöki plenáris ülésén a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket, melyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselő nyújtott be.

Bucharest,,Romania.,The,Palace,Of,The,Parliament,At,Sunrise.
Fotó: Shutterstock

A kétkamarás román parlament alsóháza sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet. A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő parlamenti képviselők online csatlakoztak és szavaztak. Elsőként a Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden, melyet a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma és a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete követett.

A parlamenti képviselők a jogszabálytervezetek elutasításáról szavaztak. Az első két jogszabálytervezet elutasítását a 329 tagú alsóház jelen lévő vagy interneten szavazó képviselői közül 260-an támogatták, 16-an az elutasítás ellen szavaztak, egy képviselő tartózkodott.

A nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény elutasítását 255 képviselő támogatta, 15 az elutasítás ellen szavazott és egy képviselő tartózkodott.

A Krónika Online az eseményről úgy számolt be, hogy „magyarellenes hőbörgés” közepette utasította el a román parlament az autonómiastatútumokat. Mint írták, a román törvényhozók heves bírálata, sok esetben magyarellenes kirohanása közepette vetette el csütörtökön a bukaresti képviselőház plénuma a Székelyföld területi önrendelkezésére, valamint az erdélyi magyarság kulturális autonómiájára vonatkozó törvénytervezeteket.

Románia szerdán politikai megállapodást kötött Ausztriával és Bulgáriával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával való kibővítéséről, a légi és tengeri határokon. A román Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szaktárca politikai megállapodást kötött Ausztria és Bulgária megfelelő minisztériumával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával való bővítéséről, valamint a schengeni vívmányok alkalmazásáról Romániában és Bulgáriában a légi és tengeri határokon 2024 márciusától.