Több mint 500 millió forintos büntetést szabott ki az Állami Számvevőszék a 2022-es parlamenti választáson induló hat pártra – írta meg az Origo. A mostani döntés egy 260 milliós támogatást vizsgált, így a jövőben újabb büntetéseket kaphat több ellenzéki párt, mert a számvevőszék tovább ellenőrzi a kapott támogatásokat. 

TORDAI Bence; KUNHALMI Ágnes; ARATÓ Gergely; BRENNER Koloman
Fotó: Soós Lajos/MTI

A büntetés pártonként (Demokratikus Koalíció, MSZP, Párbeszéd, LMP, Momentum, Jobbik) nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent. 

A portál hozzáteszi, hogy az ÁSZ és a Magyar Államkincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget tartanak vissza az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája. 

A számvevőszék még márciusban indított vizsgálatot az előbb említett pártoknak juttatott külföldi támogatások ügyében, hogy júniusban arról tájékoztassa a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak. 

Ebből az összesen 1,6 milliárdból maga az ÁSZ kezdett vizsgálni egy 260 milliós részt,  1,4 milliárdnyit pedig átadtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). 

Ha a majd befejezte a maga nyomozását, annak eredményei alapján az ÁSZ fog esetleges további büntetésről dönteni.