Közélet

Az EU megszavazta az újabb szankciós csomagot: megszorongatnák az orosz drágakőpiacot is

A csütörtökön megszavazott 12. szankció többek között az orosz gyémántbehozatal tilalmát tartalmazza.

Az tagországai megállapodtak az Oroszország elleni 12. szankciócsomagban, amely többek között az orosz gyémántok behozatalának tilalmát is tartalmazza – olvasható az EU csütörtökön megjelent közleményében

2,Two,Flags,Of,Russia,And,The,European,Union.,Concept
Fotó: Shutterstock

Az intézkedés 2024. január 1-jén lép hatályba, és 

magában foglalja az orosz gyémántimport tilalmát, valamint márciustól kezdődően a harmadik országokból származó gyémántimport fokozatos tilalmát, összhangban a G7-tel.

A csomag olyan lépéseket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy Oroszország megszerezze a kettős felhasználású technológiákat, ami azt jelenti, hogy bizonyos termékekkel foglalkozó vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy a partnerek olyan szerződéseket írjanak alá, amelyek megakadályozzák, hogy árukat értékesítsenek Oroszországba.

Az EU-tagországok korábban szerdán fogadták el az új szankciócsomagot, kivéve Ausztriát, aki azt állította, hogy időre van szüksége a csomag végső jogi vizsgálatához, mielőtt jóváhagyná. Az Európai Unió legmegosztóbb kérdéseiben létrejött egy erős magyar–osztrák közös álláspont. Az orosz energiahordozók beszerzése, Ukrajna uniós csatlakozása vagy az Izrael–Hamász-konfliktus mind olyan kérdések, amelyekben a két nemzet szemben áll az Európai Unió többi országával.

 

oroszország szankciók Európai Unió Oroszország elleni szankció
Kapcsolódó cikkek